Foto: AFP/Scanpix
Pāvests Francisks ceturtdien ilgi gaidītajā uzrunā ASV Kongresā aicinājis palīdzēt cilvēkiem, kas bēg no kara un nabadzības, un aktīvāk cīnīties ar klimata izmaiņām.

"Mūsu pasaule saskaras ar bēgļu krīzi apmērā, kāds nav redzēts kopš Otrā pasaules kara," sacīja Francisks.

"Arī šajā kontinentā tūkstošiem cilvēku dodas uz ziemeļiem labākas dzīves meklējumos sev un saviem mīļajiem, lielāku iespēju meklējumos," viņš piebilda, runājot par imigrantiem, kas dodas uz ASV no Meksikas un Centrālamerikas.

Pāvests sacīja, ka nevajag bīties no bēgļu skaita, bet uzlūkot viņus kā cilvēkus, ieraudzīt viņu sejas un ieklausīties viņu stāstos un mēģināt atbildēt uz viņu situāciju, cik labi vien iespējams.

Francisks arī aicināja ASV likumdevējus meklēt drosmīgus un atbildīgus risinājumus, lai novērstu cilvēku darbības izraisītās vides stāvokļa pasliktināšanās nopietnākās sekas.

Pāvests pauda pārliecību, ka situāciju ir iespējams mainīt, un norādīja, ka Savienotajām Valstīm un to Kongresam ir nozīmīga loma šajā procesā.

ASV Kongresā daudzi konservatīvie politiķi noliedz uzskatu, ka klimata izmaiņas izraisījusi cilvēka darbība rūpniecībā un lauksaimniecībā un iebilst pret siltumnīcefekta gāzu izmešu kontroli.

Francisks tāpat pauda bažas par reliģisko un politisko ekstrēmismu.

"Mēs zinām, ka neviena reliģija nav imūna pret individuālām maldīgām formām vai ideoloģiskā ekstrēmisma. Tas nozīmē, ka mums jābūt sevišķi uzmanīgiem pret jebkuru fundamentālisma tipu, reliģisku vai jebkāda cita veida," sacīja Francisks.

"Nepieciešams smalks balanss, lai cīnītos pret vardarbību, kas pastrādāta reliģijas, ideoloģijas vai ekonomiskās sistēmas vārdā, vienlaikus sargājot reliģisko brīvību, intelektuālo brīvību un personas brīvību," viņš piebilda.

Jau vēstīts, ka Francisks otrdien ieradās vizītē ASV, kur uzturēsies līdz svētdienai.

Piektdien pāvests Ņujorkā uzstāsies ar runu ANO Ģenerālajā asamblejā un vadīs misi arēnā "Madison Square Garden", bet sestdienu un svētdienu pavadīs Filadelfijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!