Foto: AFP/Scanpix
Pāvests Francisks svētdien Centrālāfrikas Republikā (CĀR) aicinājis savstarpēji kareivīgi noskaņotos kristiešus un musulmaņus uz izlīgumu, vēsta ārvalstu mediji.

"Strādājiet, lūdzieties, dariet visu miera labad," nometnē, kurā mitinās vardarbības dēļ mājas pametušie, teicis pāvests. "Tikai atcerieties, ka miers bez mīlestības, draudzības un tolerances nav nekas. Es ceru, ka visi Centrālāfrikas iedzīvotāji radīs mieru," viņš teica.

CĀR galvaspilsētā Bangi pieaudzis sadursmju skaits starp musulmaņiem un katoļiem. Kopš septembra vien bojā gājuši vismaz 100 cilvēki, liecina Cilvēktiesību novērošanas organizācijas informācija.

Pāvests pirmo reizi devies vizītē uz CĀR, un tajā viņu pavada līdz šim lielākā apsargu svīta. Kad lidmašīna, kurā uz Āfriku lidoja pāvests, piezemējusies Ugandā, gaisā patrulējuši kaujas helikopteri un bruņoti apsardzes darbinieki katoļu baznīcas galvu sagaidījuši lidostā.

Savukārt katrā mikroautobusā, ar ko pārvietojās žurnālisti, kuri devušies līdzi pāvestam, bijis arī viens bruņots karavīrs.

Pāvestu raudzīt vaigā ielās bija devušies desmitiem tūkstošu cilvēku.
Prezidenta pilī pāvests tikās ar valsts pagaidu vadītāju Katerīnu Sambu-Panzu.

"Mums viennozīmīgi nepieciešama piedošana, jo mūsu sirdis nocietinājuši ļaunuma spēki. Mēs esam zaudējuši patiesu mīlestību vienam pret otru un esam kļuvuši netoleranti, devalvējušās mūsu vērtības, un tas rezultējies nekārtībās valstī," pāvestam paudusi Sambu-Panzu.

Pēcāk viņš apmeklēja misi pilsētas centrālajā katedrālē, kur pērn islāmisti uzbrukumā nogalināja 15 cilvēkus.

Aptuveni četras piektdaļas (80%) CĀR iedzīvotāju ir kristieši, bet mazāk nekā viena piektdaļa (15%) ir musulmaņi.

Pāvesta šīs Āfrikas vizīte laikā apmeklējis arī Keniju un Ugandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!