Pāvests Benedikts XVI piektdien vērsās pie zinātnieku sabiedrības ar aicinājumu panākt jaunu vienošanos par brīdi, kad konstatējama cilvēka nāve.
Savu aicinājumu pāvests izteica, tiekoties ar katoļu zinātniekiem un mediķiem.

Taču jau pirms diviem mēnešiem Vatikāna oficiālajā laikrakstā parādījās publikācija, kurā tika apšaubīta pašreizējā prakse smadzeņu nāvi atzīt par vispārējās cilvēka nāves konstatēšanas brīdi.

Atsaucoties uz "jauno progresu pacientu nāves noteikšanā", pāvests uzsvēra, ka "šādā jomā nedrīkst būt ne vismazāko aizdomu uz patvaļību".

"Tur, kur vēl nav skaidras pārliecības, priekšroka jādod šaubām," saskaņā ar Vatikāna izplatīto pāvesta runas tekstu sacījis Katoļu baznīcas galva.

"Smadzeņu nāves jaunās definīcijas četrdesmitā gadadiena šķiet piemērots brīdis atsākt diskusijas zinātniskā līmenī, kā arī Katoļu baznīcā," vēl septembrī rakstīja Vatikāna oficiālais izdevums "Osservatore Romano".

Hārvarda universitātes 1968.gada ziņojums ievadīja medicīnā jaunu ēru, klīniskās dzīves izbeigšanās konstatēšanā dodot priekšroku smadzeņu nāvei, lai gan līdz šim par to liecināja sirdsdarbības apstāšanās.

"Šādas izvēles zinātnisko pamatojumu (..) šodien liek apšaubīt jauni pētījumi, kas ļauj šaubīties, vai smadzeņu nāve rada ķermeņa sadalīšanos," bija apgalvots "Osservatore Romano" rakstā.

Kamēr mediķiem tas ir tikai ētikas jautājums, Katoļu baznīcai tas ir plašāks jautājums par dzīvību un dvēseli.

Raksta autors piesauca neatgriezeniskā komā nonākušās grūtnieces, kuras tiek uzturētas pie dzīvības, lai ļautu piedzimt bērnam.

"Priekšstats, ka persona pārstāj pastāvēt, kad vairs nedarbojas smadzenes, (..) ir tiešā pretrunā ar personas konceptu katoļu doktrīnā un ar baznīcas direktīvām par pastāvīgu komu," uzsvērts rakstā.

Lai gan "Osservatore Romano" ir Vatikāna izdevums, laikraksts neatspoguļo izmaiņas oficiālajā doktrīnā.

Kaut arī raksts ir "svarīgs un interesants ieguldījums [diskusijā], (..) to nevar uztvert kā [Katoļu baznīcas] pozīciju," tūlīt pēc publikācijas parādīšanās norādīja Vatikāna Preses dienesta direktors tēvs Federiko Lombardi.

Tomēr pāvesta piektdienas izteikumi liek domāt par pretējo.

Benedikts piektdien atkārtoti pauda arī savu noraidošo attieksmi pret "cilvēka embriju radīšanu un iznīcināšanu medicīniskiem mērķiem", bet tirgošanos ar cilvēka orgāniem nosauca par "pretīgu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!