Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Romas Katoļu baznīcas pāvests Francisks svētdien aicināja starptautiskās organizācijas un politiskos un militāros līderus apturēt vardarbību Lībijā un palīdzēt tur iestrēgušajiem bēgļiem un migrantiem.

"Es ar lielām bažām sekoju līdzi dramatiskajai situācijai Lībijā," paziņoja pāvests. "Es aicinu starptautiskās organizācijas un tos, kuriem ir politiska un militāra atbildība, atsākt meklēt ceļu vardarbības izbeigšanai, kas vedīs uz mieru, stabilitāti un vienotību valstī."

Uzrunājot ticīgos Svētā Pētera laukumā, pāvests arī pavēstīja, ka viņš lūdzas par "tūkstošiem migrantu, bēgļu, patvēruma meklētāju un pārvietoto personu Lībijā".

Lībijai nav stabilas centrālās valdības, kopš ar NATO atbalstu 2011. gadā tika gāzts diktators Muamars Kadafi. Piecus gadus valsts austrumos un rietumos pastāv savstarpēji konkurējošas valdības, taču bieži vien ielās kontrole atrodas dažādu bruņotu grupējumu rokās.

Pēdējo mēnešu laikā sabrucis ietekmīgā komandiera Halifas Haftara komandētās Lībijas Nacionālās armijas (LNA) 14 mēnešus ilgušais uzbrukums Tripolei, kur bāzēta ANO atzītā nacionālās vienotības valdība.

Haftaram atbalstu līdz šim sniegusi Ēģipte, Apvienotie Arābu Emirāti un Krievija, taču pēdējo mēnešu laikā Turcijas sniegtais militārais atbalsts nacionālās vienotības valdībai izrādījies nozīmīgāks un tai izdevies atgūt lielu daļu no pagājušā gadā zaudētajām teritorijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!