Foto: Reuters/Scanpix
Pāvests Francisks pirmdien aizstāvēja katoļu baznīcas "nulles iecietības" pieeju pret priesteriem, kuri seksuāli izmantojuši bērnus, atzīstot, ka baznīcai tomēr pietrūcis drosmes pilnībā apturēt pedofilus.

Baznīca "atzīst dažu tās locekļu grēkus - priesteru seksuāli izmantoto nepilngadīgo ciešanas, pārdzīvojumus un sāpes. Tas ir grēks, kas apkauno mūs visus", pāvests norādīja pirmdien publiskotā vēstulē.

"Es vēlētos, lai mēs atjaunotu mūsu absolūtās saistības nodrošināt, ka šīs šausmas mūsu vidū vairs nenotiek," piebilda Francisks.

"Atradīsim vajadzīgo drosmi, lai veiktu visus nepieciešamos pasākumus" bērnu aizsardzībai, "šajā jomā nepārprotami un uzticīgi ievērosim "nulles iecietību"", pasaules bīskapiem adresētajā vēstulē norādīja Francisks.

Atklātībā nākušās ziņas par katoļu priesteriem, kuri Eiropā un Ziemeļamerikā seksuāli izmantojuši bērnus, radīja plašu kritiku pret baznīcu, tostarp parādoties pārmetumiem, ka dažos gadījumos bīskapi zināja par seksuālajiem varmākām, tomēr nav reaģējuši.

Francisks par pāvestu kļuva 2013. gadā, solot apkarot priesterus, kas seksuāli izmantojuši bērnus, kā arī šādu gadījumu piesegšanu, tomēr dažas cietušo atbalsta grupas paudušas neapmierinātību ar pāvesta paveikto.

Jūnijā pāvests paziņoja, ka par nolaidību bērnu seksuālās izmantošanas gadījumos atzītie bīskapi var tikt atbrīvoti no amata.

Tika izveidota "juridisko ekspertu kolēģija", kur ir kardināli un bīskapi, lai katrā gadījumā palīdzētu pāvestam pieņemt noteiktu lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!