Foto: AFP/Scanpix

Pāvests Francisks Zaļās ceturtdienas dievkalpojumu vadīs Romas jauniešu cietumā, kur jaunajiem ieslodzītajiem veiks rituālu kāju mazgāšanu.

Šādi pāvests turpinās tradīciju, kuru aizsāka, vēl būdams Buenosairesas bīskaps, kad viņš Zaļajā ceturtdienā mēdza noturēt dievkalpojumus cietumos, slimnīcās un veco ļaužu namos.

Kāju mazgāšanas ceremonija sakņojas evaņģēlija stāstā par Jēzu Kristu, kurš pirms pēdējā vakarēdiena mazgājis kājas saviem apustuļiem.

"Būt ar Jēzu prasa aiziet no sevis un dzīvošanas pagurušā un ierastā ticībā," trešdien tviterī norādīja pāvests, kura vienkāršais dzīvesveids un vēlme tuvināties parastajiem cilvēkiem raisījusi simpātijas daudzos cilvēkos.

"Svētā nedēļa izaicina mūs iziet ārpus sevis, lai pievērstos citu vajadzībām: tiem, kuri ilgojas pēc līdzjūtīgas auss, tiem, kuriem vajadzīgs mierinājums vai atbalsts," uzrunājot ticīgo pūli Svētā Pētera laukumā, trešdien sacīja Francisks.

"Mums nevajadzētu vienkārši palikt savā drošajā pasaulē - tajā ar 99 aitām, kas nekad nenoklīda no bara, - bet mums vajadzētu doties laukā ar Kristu, meklējot to vienu noklīdušo aitu, lai cik tālu tā arī nebūtu aizklīdusi," atzīmēja pāvests.

Pāvesta Zaļā ceturtdiena sāksies ar dievkalpojumu Svētā Pētera bazilikā plkst.10.30 pēc Latvijas laika. Pēc tam viņš dosies uz jauniešu cietumu, kur dievkalpojumā piedalīsies 46 ieslodzītie vecumā no 14 līdz 21 gadam - 35 meitenes un 11 puiši.

Vairums ieslodzīto Romas jauniešu cietumā ir ārvalstīs dzimuši jaunieši, musulmaņi vai ateisti.

Pāvests mazgās kājas 12 ieslodzītajiem - dažādu tautību un reliģiju pārstāvjiem.

Vai viņu vidū būs arī sievietes, nav zināms.

Iepriekš, kad Francisks, vēl būdams Buenosairesas bīskaps, mazgāja kājas sievietēm, viņš izpelnījās kritiku no konservatīvo garīdznieku puses, kuri norādīja, ka Jēzus apustuļu vidū nav bijusi neviena sieviete.

Piektdien pāvests piedalīsies Krusta ceļa (Via Crucis) procesijā ap senās Romas Kolizeja drupām un daļu ceļa, iespējams, pats nesīs koka krustu uz saviem pleciem.

Franciska priekšgājējs Benedikts XVI, kurš pagājušajā mēnesī atkāpās no amata, pērnajās Lieldienās pārraudzīja Krusta ceļa procesiju no malas un pats gājienā nepiedalījās.

Sestdien vakarā Francisks vadīs Lieldienu priekšvakara mesu, bet svētdien nāks klajā ar savu pirmo vēstījumu "Pilsētai un pasaulei" ("Urbi et Orbi").

Kā ziņots, katoļu kardinālu konklāvs 13.martā Vatikānā par jauno Romas katoļu pāvestu izraudzījās līdzšinējo Buenosairesas arhibīskapu Horhi Mario Bergoljo.

76 gadus vecais Bergoljo kļuvis par katoļu baznīcas vēsturē pirmo Amerikas pārstāvi pāvesta krēslā. Viņš ir arī pirmais neeiropietis, kam baznīcas vadība uzticēta pēdējās tūkstošgades laikā.

19.martā krāšņā inaugurācijas ceremonijā Vatikānā Svētā Pētera laukumā Francisks saņēma pāvesta varas simbolus - mantiju un "zvejnieka gredzenu" -, ar to oficiāli sākot savu valdīšanu apustuliskajā tronī kā 266.pāvests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!