Foto: Reuters/Scanpix

Pāvests Francisks sestdien ieradies Grieķijai piederošajā Lesbas salā, lai tiktos ar tur esošajiem bēgļiem, tādējādi metot izaicinājumu pretrunīgi vērtētajam Eiropas Savienības (ES) un Turcijas līguma par nelegālās imigrācijas apturēšanu.

Romas katoļu baznīcas galva, kas, kā ziņo aģentūras AFP korespondents, jau ieradies Lesbas lidostā, salā paredzējis uzturēties piecas stundas. Vizītes laikā viņu pavadīs grieķu pareizticīgās baznīcas patriarhs Bartolomejs, Grieķijas baznīcas galva arhibīskaps Jeronīms un Grieķijas premjerministrs Alekss Ciprs.

"Šis ir ceļojums, ko pavada skumjas, skumjš ceļojums," lidojuma laikā no Romas žurnālistiem atzina Francisks. "Mums nāksies vērot smagāko humāno katastrofu kopš Otrā pasaules kara. Mēs redzēsim tik daudz ļaužu, kas bēg un nezina kurp doties."

Kā ziņo aģentūra ANA, pāvests iecerējis atgriezties Itālijā, ņemot līdzi desmit patvēruma meklētājus.

Pāvests apmeklēs Morijas nelegālo imigrantu šķirošanas centru, kurā izmitināti aptuveni 3000 cilvēku.

Cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Amnesty International" aicinājusi pāvestu savas vizītes laikā vērsties pret ES un Ankaras vienošanos, kas paredz nelegālo imigrantu nosūtīšanu atpakaļ uz Turciju.

Tomēr Vatikāna pārstāvis uzsvēris, ka Franciska vizīte esot vienīgi "humāna un ekumēniska, nevis politiska".

Tajā pašā laikā kardināls Antonio Marija Veglio, kas Vatikānā atbild par imigrācijas jautājumiem, iepriekš asi kritizējis ES un Turcijas vienošanos, paziņojot, ka tā pret cilvēkiem izturas kā pret "precēm".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!