Foto: AP/Scanpix
Pāvests Francisks otrdien izveidojis īpašu komisiju, kurai jāizpēta sieviešu diakonu loma baznīcā, tādējādi, iespējams, paverot nākotnē iespēju sievietēm kļūt par klēra loceklēm.

No 13 komisijas locekļiem septiņi ir vīrieši, bet seši - sievietes, un viņu uzdevums ir izpētīt sieviešu diakonu jautājumu, īpašu vērību pievēršot vēsturiskajai sieviešu lomai, ko tās spēlējušas kristīgās baznīcas pirmsākumos, teikts Vatikāna izplatītajā paziņojumā.

Šādas komisijas izveidi Romas katoļu baznīcas galva apsolīja maijā, tiekoties ar sieviešu reliģisko ordeņu pārstāvēm.

Tie, kas aizstāv sieviešu iecelšanu par diakoniem, norāda, ka daiļā dzimuma pārstāves ir neproporcionāli maz pārstāvētas baznīcas hierarhijā un lēmumu pieņemšanas procesā.

Atļaujot sievietēm kļūt par klēra locekļiem, kalpojot amatos, kas ir tikai vienu pakāpi zemāki par priestera amatu, tiktu sperts pirmais solis, lai novērstu šo nesamērību, norāda idejas aizstāvji.

Viņi uzsver, ka tam neesot arī nekādu teoloģiska rakstura šķēršļu, jo jau pirmajos kristietības gadsimtos iedibināts attiecīgs precedents.

Maijā Francisks atzina, ka viņam ir nepietiekamas zināšanas par baznīcas vēsturi un "baznīcai nāktu par labu, ja šajā jautājumā tiktu viesta skaidrība".

Tajā pašā laikā viņš ļāvis noprast, ka neredz iespēju ļaut sievietēm kļūt arī par priesteriem, ko jau pēc 1994.gadā veiktās izpētes kategoriski noraidīja viens no Franciska priekštečiem pāvesta krēslā - Jānis Pāvils II.

Vatikāns nav noteicis nekādus laika termiņus jaunizveidotās komisijas darba uzsākšanai un nobeigšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!