Pāvests Jānis Pāvils II savā 25.gadskārtā kopš stāšanās šai amatā ceturtdien nācis klajā ar satraucošu vēstījumu, kurā viņš pauž bažas, ka pasaules stabilitāti apdraud "stipro karš pret vājajiem", un izjusti aicina pārtikušās valstis neuzkundzēties trūcīgajiem un neaizsargātajiem.
"Daudzi pasaules reģioni atgādina pulvera mucu, kas kuru katru brīdi var uzsprāgt, sējot ciešanas pār visu cilvēku dzimumu," pāvests raksta vēstījumā, kas laists klajā 192 lappuses biezā grāmatā.

"Stipro karš pret vājajiem šobrīd vairāk nekā jebkad radījis dziļas plaisas starp bagātiem un nabagiem, un šo nabago ir milzīga armija," viņš raksta.

"Pastāvot netaisnīgai ekonomiskajai sistēmai [..], atstumto liktenis kļūst aizvien grūtāks. Daudzos pasaules reģionos cilvēki mirst badā, kamēr citviet valda pārpilnība," turpina pāvests, norādot, ka baznīcas misija ir aizstāvēt apspiestos. "Ja tiks atstāti bez cerības trūcīgie, tad bez cerības paliks visi - arī tie, kas tiek dēvēti par bagātajiem," viņš norādījis.

Visneaizsargātākie mūsdienu sabiedrībā ir trūcīgie, jaunieši, bēgļi un sievietes, pāvests uzsvēris īsā ceremonijā Vatikāna audienču zālē, kur tika parakstīts vēstījums.

Viņš nosodījis karus ticības vārdā un reliģijas izmantošanu vardarbīgu mērķu attaisnošanai un nosaucis reliģisko fundamentālismu par "dialoga un miera ienaidnieku", tieši nenorādot, vai gribējis attiecināt šos vārdus uz Tuvajiem Austrumiem un noteiktiem Āzijas reģioniem.

Vesela nodaļa vēstījumā veltīta baznīcas pedofīlijas skandāliem, kas pērn satricināja ASV un arī citas valstis. Pāvests kritizējis ASV baznīcu un aicinājis bīskapus censties pēc iespējas drīzāk vērst notikušo par labu un gādāt par garīdznieku izdarīto noziegumu upuru aizsardzību.

Viņš paudis pārliecību: ja garīdznieki izdarījuši smagus pārkāpumus vai pat noziegumus, bīskapiem jābūt sevišķi modriem, jārīkojas "īpaši stingri, taisnīgi un objektīvi" un laikus jāiejaucas, lai "nodrošinātu taisnīgumu, kas nepieciešams, lai aizsargātu upurus un palīdzētu viņiem".

ASV Pedofilijas skandāla epicentrs bija Bostona, kur atklājās, ka garīdznieki, kas seksuāli izmantojuši bērnus, pārcelti no draudzes uz draudzi, nebrīdinot sabiedrību par notikušo. Skandāla dēļ vajadzēja atkāpties no amata Bostonas kardinālam Bernardam Lo. Jāpiebilst, ka viņš bija starp prelātiem, kuri ceturtdien bija klāt šā dokumenta parakstīšanas brīdī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!