Foto: Reuters/Scanpix
Pāvests Francisks ceturtdien paziņojis Romas kūrijai, ka viņa virzītās reformas Vatikāna administrācijā saskaras ar "ļaunprātīgu pretestību".

"Ļaunprātīga pretestība [pārmaiņām] pūžņo maldīgos prātos un izvirzās, kad sātans iedvesmo ļaunus nodomus, [un] slēpjas aiz paštaisniem un bieži apsūdzošiem vārdiem, cenšoties panākt mierinājumu tradīcijās," norādīja pāvests.

Reformas "nevar tikt uzskatītas par plastisko operāciju, (..) lai izrotātu kūrijas novecojošo ķermeni, vai par plastisko ķirurģiju krunku aizvākšanai. Dārgie brāļi, ne jau par krunkām mums baznīcā ir jāuztraucas, bet par traipiem", uzsvēra Francisks.

Savā runā pāvests arī atzina, ka nepieciešams, lai Vatikāna institūcijās, tostarp vadošos amatos, strādātu vairāk cilvēku no ārvalstīm, nereliģiozi cilvēki, kā arī sievietes, tādā veidā atspoguļojot katoļu baznīcas globālo izplatību.

Pāvests uzrunā kūrijai pirms Ziemassvētkiem parasti akcentē savus reformu mēģinājumus. Pērn viņš paredzēja "sāpīgu un ilgstošu" tīrīšanu, bet daudzus kardinālus satraukušajā runā 2014.gadā atklāti nosodīja 15 "slimības", kas skārušas kūriju.

Francisks tika ievēlēts pirms trīs gadiem, kad no amata atkāpās iepriekšējais pavests Benedikts XVI, kura laikā baznīcu satricināja ziņas par priesteriem pedofiliem, kā arī tā sauktā "VatiLeaks" lieta par slepenu dokumentu noplūdināšanu, vēstot par korupciju Vatikānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!