Foto: AP/Scanpix

Šogad savā ikgadējā pirmssvētku tikšanās reizē ar Kūriju - augstāko Katoļu baznīcas un Vatikāna pārvaldes orgānu - pāvests Francisks aicināja tās locekļus nebūt "pārākiem pār citiem" un atveseļoties no "garīgās Alcheimera slimības".

Kardināli pāvesta uzrunu par "Kūrijas 15 grēkiem" uztvēruši ar šķidriem aplausiem un vājiem smaidiem, raksta ziņu aģentūra AP.

Viens no pāvesta piesauktajiem grēkiem bija "slimība justies nemirstīgiem un būtiskiem". "Dažkārt ierēdņi jūtas kā tādi muižas pārvaldnieki - pārāki pār visiem un visu," pāvests uzrunāja Kūriju ikgadējās tikšanās reizē.

Tāpat Francisks aizrādījis, ka viņš neredz iemeslu, kāpēc Vatikāna ietekmīgākajām personām vienmēr jānēsā "bēru seja", jo viņiem vajadzētu būt "priekpilniem Dieva pielūdzējiem".

Katoļu galva aizrādīja arī tiem, kas vēlas par katru cenu iegūt varu un šim mērķim izmanto publiskas nomelnošanas metodes. Viņš runā brīdināja par "tenku terorismu", kurš spēj "aukstasinīgi nogalināt mūsu kolēģu un brāļu reputāciju" un ir pielīdzināms citu cilvēku labo vārdu "sātaniskai nogalināšanai".

Foto: AP/Scanpix

Francisks jau iepriekš aizrādījis arī par pārlieku lielo itāļu īpatsvaru Vatikāna birokrātiskajā sistēmā un uzsācis vairākas būtiskas reformas.

"Kūrijai ir nepieciešamas pārmaiņas - Kūrja, kas sevi nekritizē, kas nav mūsdienīga, kas necenšas kļūt labāka, ir kā slims ķermenis," pāvests norādīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!