Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Pāvests Francisks otrdien publicētā intervijā uzslavējis ukraiņu drosmi, aizstāvot sevi no Krievijas agresijas, taču pieļāvis, ka šo karu savā ziņā, iespējams, "izprovocējusi" NATO.

Francisks izteicies, ka Ukrainā redzama brutalitāte un nežēlība, ar kādu Krievijas karavīri un algotņi īsteno šo karu, un atzinis ukraiņus pa drosmīgu tautu.

Taču katoļu baznīcas galva arī brīdināja par risku, ka "mēs neredzam visu drāmu, kas risinās aiz šī kara, kas varbūt kaut kādā veidā tika provocēts vai nenovērsts".

Pāvests ir vairākkārt nosodījis karu Ukrainā, bet ticis kritizēts par to, ka nav vainojis konkrēti Krievijas līderi Vladimiru Putinu.

Tur "nebija metafizisku labo puišu un slikto puišu, abstraktā veidā," pagājušajā mēnesī sarunā ar jezuītu mediju redaktoriem izteicās Francisks.

"Rodas kaut kas globāls ar elementiem, kas ir ļoti savstarpēji saistīti," norādījis pāvests.

Viņaprāt, Putinu nevar attēlot vienīgi kā ļauno "vilku" un Rietumus kā "Sarkangalvīti".

Francisks atklājis, ka kādas valsts vadītājs pāris mēnešus pirms kara sākuma paudis viņam bažas par NATO virzību un sacījis, ka alianse "rej pie Krievijas vārtiem". Kuram līderim pieder šie vārdi, Francisks neatklāja.

Pāvests noraidījis kritiķu pārmetumus, ka viņš ir pārāk labvēlīgi noskaņots pret Putinu.

"Es vienkārši esmu pret sarežģītības nonivelēšanu līdz atšķirībai starp labajiem puišiem un sliktajiem puišiem, nedomājot par saknēm un interesēm, kas ir ļoti sarežģītas," sacīja Francisks, faktiski atkārtojot krievu aģentu ierasto naratīvu Rietumu sabiedriskās domas mulsināšanai un sabiedrības šķelšanai.

Viņš arī minēja ieroču rūpniecību starp iespējamiem kara stimuliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!