Pāvests Benedikts XVI, kurš piektdien ieradies Jordānijā, pauda dziļu cieņu pret islāmu, taču vienlaikus uzsvēra, ka reliģiskā brīvība ir fundamentālas cilvēktiesības.

Atbildot uz Jordānijas karaļa Abdullas II sagaidīšanas runu, pāvests norādīja, ka vizīte Tuvajos Austrumos sniedz viņam "iespēju runāt par manu dziļo cieņu pret musulmaņu kopienu un izrādīt cieņu Viņa augstības karaļa vadošajai lomai islāma sludināto vērtību labākas izpratnes veicināšanā".

"Reliģiskā brīvība, protams, ir fundamentālas cilvēktiesības, un manas kvēlākās cerības un lūgšanas ir, lai katra vīrieša un sievietes neatņemamo tiesību un cieņas ievērošana kļūtu arvien vairāk atzīta un aizstāvēta ne tikai visos Tuvajos Austrumos, bet arī katrā pasaules daļā," piebilda Benedikts, kurš pirmo reizi, ieņemot Katoļu baznīcas galvas amatu, ieradies arābu valstī.

"Jordānijā esmu ieradies kā svētceļnieks, lai izrādītu godu svētvietām, kurām bijusi tik liela loma dažos bibliskās vēstures notikumos," norādīja pāvests.

Savukārt Abdulla II, sagaidot viesi, aicināja uz dialogu, lai kliedētu kristiešu un musulmaņu domstarpības.

Viņš uzsvēra "musulmaņu un kristiešu līdzāspastāvēšanas un harmonijas" lielo nozīmi un brīdināja, ka "provokāciju balsis, ambiciozas šķelšanas ideoloģijas draud ar neaprakstāmām ciešanām".

"Mums jānoraida šāds mūsu pasaules nākotnes kurss. Mums šodien kopā jāatjauno mūsu kopīgā apņemšanās [izrādīt] savstarpēju cieņu," pēc pāvesta ierašanās Ammānas Karalienes Alijas lidostā sacīja Abdulla II.

"Mēs atzinīgi novērtējam Jūsu apņemšanos kliedēt pārpratumus un domstarpības, kas kaitējušas kristiešu un musulmaņu attiecībām. (..) Ceru, ka kopā mēs spēsim paplašināt dialogu, kuru esam uzsākuši," piebilda Jordānijas monarhs.

Ar ierašanos Jordānijā Benedikts uzsācis savu astoņu dienu ilgo vizīti Tuvajos Austrumos, kuras laikā viņš apmeklēs arī Izraēlu un palestīniešu teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!