Foto: AFP/Scanpix
Pāvests Francisks ceturtdien dosies uz stingrā režīma cietumu netālu no Romas, kur, veicot Zaļās ceturtdienas rituālu, mazgās kājas 12 ieslodzītajiem, pavēstīja Vatikāns

Paljāno cietums, kas atrodas cietoksnī uz dienvidiem no Romas, ir vienīgais Itālijas cietums, kur ieslodzījumā tiek turēti bijušie mafijas locekļi, kas nolēmuši sadarboties ar varasiestādēm.

12 ieslodzīto vidū ir trīs sievietes, kā viens bijušais musulmanis, kurš pieņēmis kristīgo ticību. Viņa kristības notiks jūnijā.

Iepriekšējos gados pāvests Zaļās ceturtdienas kāju mazgāšanas rituālu veicis nepilngadīgo cietumā, invalīdu centrā, stingrā režīma cietumā un bēgļu centrā.

Kāju mazgāšanas ceremonija, kas simbolizē pazemību, sakņojas evaņģēlija stāstā par Jēzu Kristu, kurš pirms pēdējā vakarēdiena mazgājis kājas saviem apustuļiem.

2013. gadā īsi pēc kļūšanas par pāvestu Francisks Romas jauniešu cietumā, veicot Zaļas ceturtdienas rituālu, mazgāja kājas 12 jauniem cietumniekiem, arī divām meitenēm un diviem musulmaņiem.

Kaut arī pats kāju mazgāšanas rituāls ir sens, šī bija pirmā reize, kad katoļu pāvests šo ceremoniju veica cietumā, un pirmā, kad pontifiks rituālu kāju mazgāšanu veica sievietēm un musulmaņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!