Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Romas Katoļu baznīcas pāvests Francisks, veicot Zaļās ceturtdienas rituālu, cietumā netālu no Romas nomazgājis kājas 12 ieslodzītajiem.

Ar šo ceremoniju tiek atgādināti Jaunās derības notikumi, kad Jēzus pirms pēdējā vakarēdiena nomazgāja kājas 12 apustuļiem, šādi izrādot pazemību.

"Jēzus veica šo žestu, mazgājot kājas. Verga žestu. Un arī es veikšu šo žestu, atdarinot Jēzu," sprediķī dievkalpojumā sacīja Francisks.

"Lai šis žests, kuru es šodien veicu, palīdz mums vienam pret otru būt vairāk kā kalpiem - draudzīgākiem, brālīgākiem kalpošanā," viņš piebilda. "To mums saka Jēzus, un to mums saka Evaņģēlijs."

12 ieslodzīto vidū, kuriem pāvests nomazgāja kājas, deviņi bija no Itālijas, bet pa vienam no Brazīlijas, Kotdivuāras un Marokas.

Dievkalpojums noslēdzās, apmainoties ar dāvanām un skanot auditorijas aplausiem.

Francisks arī iepriekšējos gados Zaļo ceturtdienu svinējis ārpus dievnamu sienām, tiekoties ar cilvēkiem, kas atrodas sarežģītās situācijās, arī nepilngadīgo cietumā, aizturēto migrantu nometnē un invalīdu centrā.

Zaļās ceturtdienas rituāls ir viens no vairākiem reliģiskiem sarīkojumiem, tuvojoties Lieldienu svētdienai, kas ir vissvarīgākie kristiešu svētki, kad ticīgie svin Kristus augšāmcelšanos.

Pāvests piektdien vadīs Krusta ceļa procesiju Romas Kolizejā, bet sestdien vadīs Lieldienu vigīliju Svētā Pētera bazilikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!