Lielāko daļu vietu Irākas jaunajā pārejas laika parlamentā ir ieguvusi šiītu Apvienotā Irākas Alianse, ziņo ārvalstu prese. Partijai, kura 30.janvāra vēlēšanās ieguva 48% balsu, ir piešķirtas 140 vietas.
Kurdu partija, kura vēlēšanās palika otrā pēc iegūto balsu skaita, ir ieguvusi 75 vietas, bet premjerministra Ijada Alavi pārstāvētā partija ieguva 40 vietas.

Nacionālajai asamblejai, kurā kopumā ir 275 vietas, tagad būs jāizvēlas prezidents un divi viceprezidenti, kuri lems par piemērotāko premjerministru un kabinetu.

ANO vēlēšanu padomdevējs Karloss Venecuela apsveica cilvēkus, kuri bija parūpējušies par veiksmīgu vēlēšanu norisi.

“Šīs vēlēšanas nebija nevainojamas, taču tādām tām arī nevajadzēja būt. Toties tās ir bijušas ārkārtīgi veiksmīgas,” viņš saka.

Irākas vēlēšanu komisija paziņoja oficiālos rezultātus 13.februārī. Pēc tam bija nepieciešamas vairākas dienas, lai izskatītu ar vēlēšanām saistītās sūdzības.

Vēlēšanu komisijas pārstāvis Farids Ajars stāsta, ka tika saņemtas 47 sūdzības, un lielākā daļa no tām ir izskatītas.

Tā kā desmitiem partiju neizdevās savākt pietiekami lielu balsu skaitu, lai iegūtu vietas parlamentā, tad ievēlētajām partijām tika piešķirts lielāks vietu skaits, nekā tām pienāktos, ņemot vērā iegūtās balsis.

Apvienotās Irākas Alianses uzdevums būs veidot koalīciju ar citām partijām, jo ir nepieciešams divu trešdaļu delegātu vairākums, lai jaunais parlaments varētu pieņemt likumus.

Kamēr jaunā Irākas valdība tiks oficiāli apstiprināta, varētu paiet vairākas nedēļas vai pat mēneši, raksta BBC.

Ministru prezidenta pirmais darbs būs prezidenta padomes izveidošana, kas sastāvēs no prezidenta un diviem viceprezidentiem.

Padome savukārt izvēlēsies premjerministru, kas būs pati nozīmīgākā persona jaunajā valdībā, kā arī ministru kabinetu.

Alianses partijas biedri, kurā ietilpst vairākas šiītu partijas, šonedēļ ieradīsies uz tikšanos, lai apspriestu iespējamos kandidātus premjerministra amatam.

Par vienu no iespējamiem kandidātiem uz šo amatu tiek uzskatīts pašreizējais pagaidu viceprezidents Ibrahims Jafari, kura sāncensis varētu būt Ahmeds Čalabi. Šim cilvēkam pirms laika bija cieša saikne ar Pentagonu, taču pēdējā laikā ASV atbalsts viņam ir mazinājies.

Jafari pastāstīja reportieriem, ka sarunas par šo jautājumu varētu turpināties “vēl vairākas dienas”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!