Foto: TASS/Scanpix/LETA

Baltkrievijā pazudis gaisa satiksmes kontroles dienesta "Belaeronavigacija" dispečers Oļegs Galegovs, kurš sazinājies ar lidsabiedrības "Ryanair" gaisa kuģa pilotiem, kad Minskā piespiedu kārtā tika nosēdināta lidmašīna ar žurnālistu Romānu Protaseviču, atsaucoties uz saviem avotiem, vēsta medijs "Naša Ņiva".

Kompānijas "Ryanair" pasažieru lidmašīna, kurā lidoja opozīcijas "Telegram" kanāla "Nexta" bijušais redaktors un žurnālists Romāns Protasevičs, 23. maijā tika nosēdināta Minskā, Baltkrievijas iestādēm šo soli pamatojot ar it kā saņemtiem spridzināšanas draudiem no palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamas" puses.

Sprāgstvielas lidmašīnā netika atrastas, taču Protasevičs un viņa draudzene Sofija Sapega tika aizturēti un ceļu turpināt nevarēja. Rietumos uzskata, ka tieši Protaseviča aizturēšana bija operācijas mērķis, turklāt oficiālā Minskas versija par notikušo izrādījās nepatiesa saistībā ar vairākiem apgalvojumiem.

Kā raksta "Naša Ņiva", dispečers Galegovs "Belaeronavigacija" strādājis vismaz kopš 2010. gada. Jūlija sākumā pēc atvaļinājuma viņam bija jāatgriežas darbā saskaņā ar jau iepriekš izveidotu grafiku. Tomēr pieņemt maiņu viņš nav ieradies.

Viens no Galegova kolēģiem medijam apstiprina, ka vīrietis, kurš komunicēja ar nosēdinātā "Ryanair" pilotiem, jau sen nav redzēts.

"Klīst baumas, ka viņš ir pazudis. Kolēģi nevar ar viņu sazināties un pārdzīvo: viņu nevar sazvanīt, viņš ir izdzēsis savus sociālo tīklu kontus. Priekšniecība oficiāli nav neko teikusi," stāsta kolēģis.

Tomēr, viņaprāt, lielām bažām nav pamata: "Es par viņu īpaši neuztraucos, domāju, viņš vienkārši pārapdrošinājies un aizbraucis. Viņš ir lielisks speciālists, bez problēmām atradīs darbu jebkurā valstī."

"Belaeronavigacija" ģenerāldirektora vietnieks Ivans Gerlovskis, atbildot uz medija jautājumu, norādīja, ka Galegovs kopš jūnija devies atvaļinājumā un nekas vairāk par viņa pazušanu vai atlaišanu viņam neesot zināms. Pēc žurnālistu jautājuma, kāpēc uzņēmumā ir tik gari atvaļinājumi, Gerlovskis noteicis: "Jā, patiesībā mēs zvanījām un prasījām, kur viņš atrodas, kā viņam."

Galegovs pēc etniskās izcelsmes ir gruzīns un Minskā dzīvoja kopā ar ģimeni. Kāds cits dispečera kolēģis sarunā ar mediju pieļāva, ka vīrietis devies pie radiniekiem uz Gruziju.

Žurnālistiem Galegovu nav izdevies sazvanīt ne uz mājas, ne mobilo tālruni. No sociālo tīklu kontiem viņa saglabāts tikai "Instagram" profils, kuram nomainīts lietotājvārds, izdzēsti visi sekotāji un informācija padarīta slēgta. Visu sociālo tīklu profili slēgti arī viņa sievai, secina žurnālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!