Foto: Reuters/Scanpix

Šā gada 8.martā pazudušās Malaizijas lidmašīnas MH370 pasažieri un apkalpes locekļi, visticamāk, nosmakuši, kad lidmašīna autopilota režīmā piezemējusies okeānā, liecina jauns pētījums, ko pagājušajā nedēļā publiskojušas Austrālijas amatpersonas.

55 lappušu garajā Austrālijas Transporta drošības padomes pētījumā izklāstīts, kā izmeklētāji pie šāda secinājuma nonākuši  - tikusi salīdzināta lidojuma trajektorija, iepriekšējo lidojumu apstākļi ar iepriekšējām katastrofām, tas gan nav bijis pamatots ar kādiem jauniem faktiem no lidaparāta iekšienes.

Ziņojumā sašaurināta arī iespējamā lidmašīnas atrašanā vieta no vairākiem tūkstošiem iespējamo maršrutu, laikā, kamēr lidmašīnai nav bijuši sakari un stabilas lidojuma trajektorijas, kas novedis pie neveiksmīgā lidojuma.  

Līdz ar to secināts, ka lidojuma beigu posmā lidmašīna bija uzņēmusi kursu pamatā dienvidu virzienā, secinājuši izmeklētāji.  

Līdz ar to secināms, ka lidmašīna avarējusi tālāk uz dienvidiem Indijas okeānā, nekā uzskatīts iepriekš. Austrālijas amatpersonas arī paziņojušas, ka meklēšana var tikt pārcelta tālāk uz Dienvidiem.

Jaunais atzinums publiskots vairāk nekā 100 dienas pēc 8.marta, kad lidmašīna ar 239 pasažieriem un apkalpi pazuda īsi pēc pacelšanās no Kualalumpuras lidostas.

Izmeklētāji atzinuši, ka ir nedaudz pierādījumu, ar kuriem viņi strādā, kas liecina, ka lidmašīna apzināti novirzīta tūkstošiem kilometru no plānotā maršruta pirms tā iekritusi okeānā.

Meklēšana tika sašaurināta aprīlī, atbilstoši signāliem, kas, iespējams, nākuši no lidmašīnas melnās kastes, tā norādot uz iespējamo lidaparāta atrašanās loku. Mēnesi vēlāk gan tika atzīts, ka šajā vietā lidmašīnas nav un meklēšanas rajonu nepieciešams paplašināt.

Jūnijā tika paziņots, ka pārmeklējamās teritorijas robežas tiks paplašinātas un meklēšana turpināsies pie Austrālijas rietumu krasta. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!