Pirms diviem gadiem Eiropas Komisija (EK) rezervēja tālruņa numuru 116000 kā pazudušu bērnu palīdzības dienesta numuru. Pašlaik tas darbojas tikai piecās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs (Grieķijā, Nīderlandē, Portugālē, Rumānijā un Ungārijā), portālu "Delfi" informēja EK pārstāvniecība Latvijā.

Pagājušajā gadā numurs 116000 darbojās vienīgi Ungārijā, tomēr pēc vairākkārtējiem EK aicinājumiem visas ES dalībvalstis ir nodrošinājušas, ka šis numurs ir publiski pieejams palīdzības dienestu operatoriem.

"Tās ir labas ziņas, ka pazudušu bērnu palīdzības dienesta numurs 116000 tagad darbojas Grieķijā, Nīderlandē, Portugālē, Rumānijā un Ungārijā. Tomēr no citām dalībvalstīm tika gaidīta vērienīgāka pieeja. Kad runa ir par mūsu bērnu drošību, nav vietas un laika bezrūpībai," sacīja ES telekomunikāciju komisāre Vivjena Redinga.

Viņa aicināja dalībvalstis pildīt savu pienākumu un informēt pakalpojuma sniedzējus par numuru 116 pieejamību, lai palīdzības dienestu darbība tiktu ātri uzsākta visā ES, kās nav tikai juridiskas saistības, kuru izpilde tiks prasīta arvien stingrāk, bet arī morāls pienākums pret vecākiem un bērniem Eiropā.

Grieķijā, Nīderlandē, Portugālē, Rumānijā un Ungārijā šis numurs ir piešķirts pakalpojuma sniedzējiem, kuriem jāspēj pienācīgi apstrādāt zvanus - bez maksas visā valstī 24 stundas diennaktī un septiņas dienas nedēļā.

Kopš numura 116000 ieviešanas Ungārijā katru mēnesi šo numuru mēģināts sazvanīt aptuveni 40 000 reizes, savukārt Ungārijas palīdzības dienests katru mēnesi var atbildēt uz 6000 - 7000 šādu zvanu.

Pagājušajā gadā palīdzības dienests 116000 ir pierādījis savu noderību gadījumos, kad vecāki nolaupa bērnus un aizved pāri robežai.

Beļģijā kāds tēvs nolaupīja savas septiņus, desmit un 14 gadus vecās meitas, kuras deviņus ar pusi mēnešus turēja slēptuvē ļoti sliktos un bīstamos apstākļos.

ES amatpersonas uzskata, ka, ieviešot numuru 116000 visā Eiropā, meklēšanas kampaņas un starptautiskā sadarbība kļūtu vienkāršāka un efektīvāka. Uzlabotos arī koordinācija starp palīdzības dienestiem, meklējot pazudušos bērnus ārvalstīs.

Sekmīgi tiek ieviesti arī divi citi 2007. gada oktobrī rezervēti tālruņa numuri - 116111 (numurs, uz kuru bērni var zvanīt, lai lūgtu palīdzību) un 116123 (emocionālā atbalsta numurs).

16 dalībvalstis (Bulgārija, Čehija, Dānija, Grieķija, Igaunija, Īrija, Latvija, Nīderlande, Polija, Portugāle, Rumānija, Slovākija, Somija, Ungārija, Vācija un Zviedrija) ir piešķīrušas numuru 116111, salīdzinājumā ar desmit dalībvalstīm pagājušajā gadā. Numura piešķiršana turpinās divās valstīs (Kiprā un Spānijā).

Lai gan pagājušajā gadā numurs 116111 darbojās vienīgi Ungārijā, pašlaik tas ir pieejams deviņās dalībvalstīs (Čehijā, Dānijā, Igaunijā, Polijā, Portugālē, Rumānijā, Slovākijā, Ungārijā un Vācijā), un drīz tiks ieviests vēl piecās valstīs (Grieķijā, Īrijā, Latvijā, Somijā un Zviedrijā).

Emocionālā atbalsta numurs 116123 ir piešķirts palīdzības dienestu operatoriem septiņās dalībvalstīs (Austrijā, Īrijā, Nīderlandē, Slovēnijā, Somijā, Vācijā un Zviedrijā). Numura piešķiršana turpinās Kiprā. Numurs 116123 jau darbojas Austrijā un drīz būs pieejams vēl trīs valstīs (Slovēnijā, Vācijā un Zviedrijā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!