Foto: AFP/Scanpix
Somālijas galvaspilsētā Mogadišu atvērts Nacionālais teātris, kurš bijis slēgts 20 gadus. Notikumam par godu tika spēlēta tradicionālā mūzika un rādīti humoristiski uzvedumi, vēsta raidsabiedrība BBC.

Teātri slēdza deviņdesmito gadu sākumā, kad valstī uzliesmoja pilsoņu karš un galvaspilsēta kļuva par nepieejamu un bīstamu teritoriju. Ar teroristu organizāciju “Al Qaeda” saistītais Somālijas dumpinieku grupējums “Al Shabab”, kas kontrolē plašus reģionus valsts vidienē un dienvidos, ir aizliedzis visa veida publiskos izklaides pasākumus, tai skaitā teātri. 2011. gada augustā “Al Shabab” pameta Mogadišu.

ANO atbalstītā Somālijas valdība cenšas atgūt kontroli valstī, tomēr pagaidām tā pārvalda tikai Mogadišu pilsētu.

Teātra vēsture atspoguļo Somālijas vēsturi, uzskata valsts “ideju laboratorijas” direktors Džabrils Ibrahims Abdulle, kurš ir viens no galvenajiem teātra atvēršanas idejas virzītājiem. “Teātris bija pilnībā izpostīts, kas atspoguļo Somālijas dzīvi,” viņš teica. “Mēs esam pietiekami ilgi nogalinājuši viens otru – dzīvei ir jāturpinās, 21 [kara] gads ir pietiekoši. Cilvēki saka, ja mēs varam no jauna uzcelt teātri, mēs varam no jauna būvēt arī savas dzīves,” pastāstījis Abdulle.

Teātra atvēršana ir nozīmīgs sasniegums mēģinājumos atjaunot darboties spējīgas valsts iestādes, uzskata Somālijas prezidents Šarifs Šeihs Ahmeds.

Jau vēstīts, ka Somālija beidza eksistēt kā centralizēta valsts 1991.gadā pēc dikatora Siada Barē krišanas, un kopš tā laika valstī turpinās nepārtraukti nemieri un karadarbība. Starptautiskā sabiedrība par vienīgo likumīgo varu valstī atzīst Federālo valdību, taču tā kontrolē tikai nelielu teritorijas daļu galvaspilsētā un ap to.

Pārējās Somālijas daļas ir neatzītu valstisku veidojumu pārziņā vai tajās valda pašpārvalde. Dienvidos un ziemeļaustrumos valda vietējie klani un radikālas islāma kustības, kuras sadarbojas arī ar "Al Qaeda". Ziemeļos un ziemeļrietumos izveidota starptautiski neatzītā Somalilendas Republika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!