Foto: EPA/LETA

ASV valdība ir gatava atzīt to, ka 2001. gada septembra teroraktu tuvumā dzīvojošo, kā arī Pasaules Tirdzniecības centra drupās strādājušo policistu un ugunsdzēsēju, kuri saslimuši ar vēzi, slimības izraisījuši toksiskie putekļi, vēsta laikraksts "New York Post".

Nacionālais Darba drošības un veselības institūts tuvākajā laikā paziņos, ka daudzās saslimšanas ar vēzi ir 2001. gada 11. septembra traģēdijas sekas, vēsta laikraksts. Tas ļaus saslimušajiem saņemt kompensācijas no valdības.

“Ir jauni zinātniski pierādījumi, kas apstiprina, ka toksiskie putekļi varēja veicināt ne tikai elpošanas slimību izplatīšanos, bet arī vēzi,” laikraksts citē vienu no cietušo advokātiem Maiklu Barašu. Sarakstā tikšot iekļautas 50 vēža formas, norāda advokāts.

Uz šo brīdi no dažādām vēža saslimšanām, kuras radušās 2001. gada teroraktu iespaidā, miruši jau aptuveni 400 cilvēki, vēsta laikraksts.

Kompensācija tiem, kuru veselība cietusi 2001. gada 11. septembra teroraktu dēļ, tiks izmaksāta Ņujorkas policista Džeimsa Zadroga vārdā nosauktā likuma ietvaros. Zadroga 2006. gadā mira 34 gadu vecumā ar elpošanas slimību pēc strādāšanas Pasaules Tirdzniecības centra drupās, vēsta laikraksts.

Likums ar lielām grūtībām tika pieņemts ASV Senātā. Tam pretojās Republikāņu partijas pārstāvji. ASV prezidents Baraks Obama likumu parakstīja tikai 2011. gada janvārī.

Aptuveni 40 000 Ņujorkas iedzīvotāju un glābēju federālās programmas ietvaros iziet veselības pārbaudes. Vēl aptuveni 20 000 jau saņem medicīnisko palīdzību.

2010. gadā Ņujorkas varas iestādes piekrita izmaksāt kompensācijas vairāk nekā 11 000 glābējiem, policistiem un drupu novākšanā nodarbinātajiem, kuru veselības stāvoklis pēc dalības terorakta seku likvidēšanā pasliktinājās.

Jau vēstīts, ka 2001. gada 11. septembra teroraktā Ņujorkā bojā gāja 2973 cilvēki. Teroristi ar nolaupītām lidmašīnām ietriecās Pasaules Tirdzniecības centra augstceltnēs Ņujorkā un Pentagona ēkā Vašingtonā. Pasaules Tirdzniecības centra torņi trieciena rezultātā sabruka, tajos bojā gāja 2602 cilvēku, no kuriem 343 ugunsdzēsēji un 60 policisti.

Jau dažas minūtes pēc trieciena Pasaules Tirdzniecības centrā Ņujorkā ASV prezidents Džordžs Bušs paziņoja: "Mēs atradīsim tos, kas to izdarīja [..] Mēs viņiem liksim bēgt un sauksim pie atbildības." Tobrīd 85% amerikāņu atbalstīja domu dot triecienu valstij, kas sniedz teroristiem patvērumu. ASV Kongresa Pārstāvju palāta ar lielu balsu vairākumu atbalstīja Senāta rezolūciju, kas prezidentam piešķir pilnvaras "piemērot spēku, lai atrastu un sodītu terora aktu rīkotājus".

Džordžs Bušs nevilcinājās mobilizēt 50 000 rezervistu, bet prezidenta reitings, kas pirms 11.septembra bija zem 50% robežas, divās nedēļās pacēlās līdz 90% atbalstītāju, sasniedzot rekordu ASV vēsturē.

NATO sabiedrotie aktivizēja alianses Statūtu 5. pantu, kas nosaka, ka uzbrukums vienai dalībvalstij ir uztverams kā uzbrukums visai aliansei.
Persijas līča sadarbības padomes dalībvalstis - Bahreina, Kuveita, Omāna, Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti - 16. septembrī paziņoja, ka gatavas aktīvi atbalstīt Vašingtonu cīņā pret terorismu.

2001. gada septembra beigās sākās starptautisko spēku koalīcijas iebrukums Afganistānā un tika gāzts par teroraktu sarīkošanu apsūdzētias terorsitu tīkla “Al Qaeda” līderi Osamu bin Ladenu aizstāvējušais talibu režīms.Karadarbība rit vēl šobaltdien, bet starptautiskos spēkus no valsts paredzēts izvest līdz 2014. gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!