Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kremļa saimnieka Vladimira Putina padomnieka amatu pametis Valentīns Jumaševs (attēlā pirmais no labās) – bijušā Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina znots, atsaucoties uz diviem Jumaševam tuviem avotiem, ziņo aģentūra "Reuters".

Jumaševs bija neapmaksāts padommieks ar ierobežotu ietekmi uz Putina lēmumiem, bet viņa aiziešana iezīmē Putina administrācijas pēdējo saišu saraušanu ar Jeļcina liberālo reformu periodu.

Jeļcina prezidentūras laikā no 1991. līdz 1999. gadam Valentīns Jumaševs sākumā bija Kremļa padomnieks, bet vēlāk Kremļa personāla vadītājs. Vienlaikus Jumaševs ir Jeļcina znots kopš 2002. gada, kad salaulājās ar viņa meitu Tatjanu.

Vladmira Putina varas periodā Jumaševs turpināja darbu kā bezalgas padomnieks.

Pēc 22 gadu darba kopš aprīļa viņš izlēmis pamest Putina padomnieka amatu. To aģentūrai "Reuters" apstiprināja Borisa Jeļcina prezidentūras fonda izpilddirektora pirmā vietniece Ludmila Telena. Arī Jumaševs darbojas šajā fondā.

"Tā ir viņa iniciatīva," Telena atbild uz jautājumu par to, kāpēc viņš amatu pametis.

Laikā no 1997. gada līdz 1998. gadam Jumaševs vadīja prezidenta administrāciju, palīdzot Putinam no vidēja līmeņa administratīvā darbinieka uzkāpt līdz biroja priekšnieka vietnieka amatam Kremlī. Šī karjeras izaugsme Putinam nodrošināja turpmāku atspēriena punktu, lai kļūtu par Jeļcina mantinieku un uzvarētu prezidenta vēlēšanās 2000. gadā pēc Jeļcina atkāpšanās.

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs uz "Reuters" jautājumiem par Jumaševa aiziešanu nav atbildējis. Arī pats Jumaševs savu aiziešanu no amata nav komentējis.

24. februārī Krievija sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā.

Martā savu Kremļa īpašā sūtņa vietu jau pameta cits Jeļcina ēras politiķis Anatolijs Čubaiss. Savukārt maijā no amata atkāpās Krievijas misijas ANO Ženēvā padomnieks Boriss Bondarevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!