Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama un viņa Filipīnu kolēģis Rodrigo Duterte (attēlā centrā) trešdien sarokojušies un neilgu brīdi apspriedušies drīz pēc tam, kad Filipīnu prezidents ASV līderi bija nolamājis necenzētiem vārdiem.

Abu līderu sarunas Laosas galvaspilsētā Vjenčanā notiekošā ASEAN samita laikā bija paredzētas jau otrdien, tomēr Obama atcēla plānoto tikšanos, jo Duterte viņu bija nosaucis par "maukas dēlu".

Prieku par abu prezidentu tikšanos pauda Filipīnu ārlietu ministrs Perfekto Jasajs.

"Esmu ļoti priecīgs, ka tā notika (..) tā visa avots ir tas, ka Filipīnu un Savienoto Valstu attiecības ir noturīgas, ļoti stipras," viņš paziņoja.

Duterte, kurš runās un intervijās bieži ķeras pie necenzētiem vārdiem, asi bija reaģējis uz brīdinājumiem, ka Obama viņu iztaujās par Filipīnās notiekošo karu pret narkotiku noziedzību, kura laikā nedaudz vairāk kā divos mēnešos ir nogalināti vairāk nekā 2400 cilvēku.

Saspīlējumi abu sabiedroto valstu tiek piedzīvoti reti. Vašingtona savā politikā ir stingri atbalstījusi Manilas aicinājumus Ķīnai ievērot starptautiskā tribunāla lēmumu Dienvidķīnas jūras jautājumā, kas bija labvēlīgs Filipīnām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!