Foto: AFP/Scanpix

Vismaz 15 cilvēki gājuši bojā un desmitiem ievainoti gaisa triecienu sērijā nemiernieku kontrolētajām Sīrijas pilsētas Alepo daļām. Vienā no uzlidojumiem cietusi slimnīca, atsaucoties uz aktīvistiem, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Videoliecībās no pilsētas redzams, kā no drupām un degošām ēkām tiek vilkti ārā cilvēku ķermeņi. Nav skaidrs, kurš ir atbildīgs par uzlidojumiem, bet grupējumam "Daesh" nepiederīgajiem Sīrijas nemierniekiem uzlidojumus parasti veic prezidenta Bašara al Asada spēki un viņa sabiedrotā Krievija.

Otrdien, uzrunājot Sīrijas jaunievēlēto parlamentu, Asads solīja atkarot oponentiem katru collu Sīrijas zemes. "Alepo kļūs par kapu, kur tiks aprakti slepkavas sapņi un cerības." brīdināja Asads, ar slepkavu domājot Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu, kuram Damaska pārmet nemiernieku atbalstīšanu.

Alepo kādreiz bija Sīrijas komerciālais un industriālais centrs, kurš kopš 2012. gada ir sadalīts starp valdības un nemiernieku spēkiem.

Pēdējos mēnešos ar Krievijas gaisa triecienu atbalstu Asadam ir izdevies gandrīz aplenkt nemiernieku kontrolētās pilsētas daļas un nogriezt vienu no diviem apgādes ceļiem no Turcijas.

Sīrijas Civilās aizsardzības aktīvisti, kuri glābj cilvēkus un ir pazīstami arī kā "baltās ķiveres", ziņo, ka pēdējos uzlidojumus Alepo Šāras rajonā nogalināti 15 cilvēki, bet slimnīcai trāpījušas, domājams, divas mucu bumbas.

Damaska, kurai garajā karā ir izsīkuši munīcijas krājumi, noliedz, ka bombardēšanā izmanto ar sprāgstvielām un metāla priekšmetiem pildītas mucas vai citas tvertnes, lai gan to lietošana ir plaši dokumentēta.

Sīrijas humānā organizācija Neatkarīgā Ārstu asociācija ziņo, ka gaisa uzlidojumā Alepo ir cietusi bērnu slimnīca, kurai iznīcināts viens stāvs.

Sīrijā kopš 2011. gada plosās pilsoņu karš. Tas sākās kā tautas demonstrācijas pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas pārauga vardarbībā, kad režīma spēki pret demonstrantiem pavērsa ieročus.

Režīma spēkus atbalsta Krievija un Irāna, savukārt nemierniekus Turcija, Saūda Arābija, ASV un citas arābu un rietumvalstis. Izmantojot kara haosu, daļā Sīrijas un Irākas nostiprinājās radikālo islāmistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts"), kurš karo kā pret Asada spēkiem, tā citiem nemiernieku grupējumiem.

Pret "Daesh" uzlidojumus veic ASV vadītā koalīcija.

LETA/Reuters infografika: Situācija Sīrijā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!