Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien pieļāva, ka talibi, "iespējams", sagrābs varu Afganistānā, kad valsti būs pametis ASV karaspēks.

"Valstīm ir jāgādā pašām par sevi," žurnālistiem Baltajā namā sacīja prezidents. "Jūs otra roku varat turēt tikai kādu laiku."

Vaicāts, vai talibi galu galā sagrābs varu, Tramps sacīja, ka "tam nevajadzētu notikt šādā veidā, bet tā tas iespējams notiks".

ASV spēki Afganistānā trešdien veica uzlidojumu talibiem, kas bija pirmais šāds uzbrukums kopš miera līguma parakstīšanas nedēļas nogalē.

Uzlidojums Helmandā bija "aizsardzības trieciens, lai izjauktu uzbrukumu", skaidroja ASV spēku pārstāvis, pārmetot talibiem, ka viņi iznieko iespēju panākt mieru.

Kā trešdien pavēstīja Afganistānas valdības amatpersonas, talibu nemiernieku uzbrukumos nogalināti vismaz 20 karavīri un policisti.

Uzbrukumi notikuši dažas stundas pēc Trampa paziņojuma, ka viņam bijusi "ļoti laba" saruna ar talibu politisko līderi.

Afganistānas talibu nemiernieki pirmdien paziņoja, ka atsāk operācijas pret Afganistānas drošības spēkiem, izbeidzot daļējo pamieru, kas tika ievērots pirms talibu un ASV vienošanās parakstīšanas.

ASV un talibu pārstāvji sestdien parakstīja ilgi gaidīto vienošanos par kara izbeigšanu Afganistānā.

Līgums paredz pakāpenisku ASV karaspēka izvešanu no Afganistānas un afgāņu iekšējo miera sarunu uzsākšanu.

ASV aizsardzības ministrs Marks Espers iepriekš brīdināja, ka Savienotās Valstis nevilcināsies līgumu lauzt, ja talibi atkāpsies no dotajām drošības garantijām un nepildīs solījumu uzsākt sarunas ar Afganistānas valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!