Foto: AFP/Scanpix
Bijušā palestīniešu līdera Jasira Arafata kaps atkal ir aizvērts, pēc tam, kad paņemti nepieciešamie audu paraugi analīzēm, atsaucoties uz palestīniešu izmeklēšanas komisijas vadītāju Taufiku Tiraui, vēsta ārvalstu mediji.

"Krievijas, Francijas un Šveices eksperti ņēma paraugus pa tiešo no kapa, nepārvietojot atliekas. Tā kā mirstīgās atliekas no kapa ārā neņēma, Palestīnas varas iestādes atcēla pārapbedīšanas ceremoniju ar militāru godu, tā vietā palestīniešu valdības pārstāvji uz kapa noliks vainagus," Tiraui citē Palestīnas ziņu aģentūra WAFA.

Paņemtajos audu paraugos speciālisti meklēs radioaktīvā polonija pēdas, lai noskaidrotu, vai Arafats pirms astoņiem gadiem ir noindēts. 

Jau vēstīts, ka Arafata ekshumācija otrdien notika bez žurnālistu klātbūtnes. Iepriekš otrdien aģentūra AP vēstīja, ka Arafata atlieka esot pārnestas uz tuvējo mošeju, kur speciālisti paņemšot kaulu audu paraugus.

Ekshumācijas notika Rietumkrasta pilsētā Rāmallā. Arafats apglabāts mauzolejā palestīniešu pašpārvaldes valdības kompleksā, kuru sāka atvērt agrāk novembrī.

Jau vēstīts, ka palestīnieši pašpārvaldes prezidents Jasirs Arafats mira 2004. gada novembrī slimnīcā Francijā. 2012. gada jūlijā telekanāls " Al - Jazeera" ziņoja, ka Arafats ir noindēts ar Poloniju.

Arafata nāves iemeslu izmeklēšana atsākta 2012. gada augustā, kad Šveices radiologi uz viņa privātajām lietām atrada radioaktīvā polonija - 210 pēdas. Izmeklēšanu pasūtīja televīzijas kanāls "Al - Jazeera". Pēc tam Arafata tuvinieki vērsās pie palestīniešu autonomijas ar lūgumu pārbaudīt mirstīgās atliekas.

Pašpārvaldes vadītājs Mahmuds Abass atļāva sākt jaunu izmeklēšanu un pieaicināja Šveices, Francijas un Krievijas ekspertus.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Nobela Miera prēmijas laureāts Arafats, kurš gandrīz 40 gadus bija vadījis palestīniešu brīvības cīņu, nomira 2004. gada 11.novembrī pēc vairākas nedēļas ilgas ārstēšanās. Viņš bija aizvests uz Franciju no Palestīnas pašpārvaldes mītnes Jordānas rietumkrasta Rāmallas pilsētā.

Francijas amatpersonas, atsaucoties uz privātās dzīves aizsardzības likumiem, atteicās izpaust precīzu Arafata nāves cēloni vai viņa veselības stāvokli, tāpēc radās dažādas baumas un teorijas par viņa saslimšanas cēloni.

Kad Arafats 75 gadu vecumā nomira, Palestīnas pašpārvaldes amatpersonas apgalvoja, ka viņu noindējusi Izraēla. Palestīniešu 2005.gadā veiktā izmeklēšanā tomēr tika noskaidrots, ka nāves cēlonis nebija vēzis, AIDS vai noindēšana.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!