Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkorejas un Japānas amatpersonas Ķīnas galvaspilsētā Pekinā sāks pirmās tiešās sarunas četru gadu laikā. Galvenā pārrunu tēma būs Otrā pasaules kara laikā Korejas pussalas ziemeļos kritušo japāņu nacionālistu mirstīgo atlieku atdošana Japānai, vēsta raidsabiedrība BBC.

Japānai arī ir svarīgi nodibināt attiecības ar jaunā Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna valdību un saprasts tās iespējamos ārpolitikas virzienus, norāda analītiķi.

Tāpat Japāna varētu mēģināt risināt 20. gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados Phenjanas spiegu treniņa nolūkos nolaupīto Japānas pilsoņu jautājumu, pieļauj mediji. Šis ir viens no strīdīgākajiem jautājumiem abu valstu attiecībās. Ziemeļkoreja Japānai ir izdevusi piecus no nolaupītajiem japāņiem, apgalvojot, ka pārējie ir miruši, tomēr Japāna vēlas saņemt vairāk informācijas.

Pēdējās abu valstu tikšanās laikā 2008. gadā Phenjana piekrita atsākt izmeklēšanu nolaupīto japāņu jautājumā, bet tā arī nekāds progress lietā nav sasniegts.

Tikmēr Phenjanā otrdien ieradusies japāņu grupa, lai desmit dienu ilgā ceļojuma laikā meklētu savus Otrā pasaules kara laikā Korejas pussalā kritušos radiniekus.

Japāna bija kolonizējusi Korejas pussalu no 1910. līdz 1945. gadam. Ziemeļkoreja nosoda Japānas attieksmi pret etniskajiem korejiešiem kolonizācijas laikā, kā arī pārmet Japānas sadarbību ar ASV.

Savukārt Japāna ir uztraukta par Phenjanas kodolambīcijām. Tokija bija satraukta par Ziemeļkorejas tālas darbības raķetes palaišanu aprīlī, solot raķeti notriekt, ja tā lidos virs Japānas teritorijas. Phenjanas daudzinātā raķetes palaišana gan izrādījās neveiksmīga un tā iekrita jūrā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!