Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vairums cilvēku, kas izslimojuši Covid-19, ir imūni pret atkārtotu saslimšanu vismaz piecus mēnešus, secinājusi Lielbritānijas Veselības ministrijas sabiedrības veselības aģentūra "Public Health England".

Pētījumā, kurš sākts 2020. gada vasarā, testēti un novēroti vairāk nekā 20 tūkstoši veselības nozares darbinieku, raksta raidsabiedrība BBC. Tā rezultātā pētnieki secinājuši, ka tiem, kas jau bijuši inficēti ar Covid-19, jaunas saslimšanas risks ir par 83% zemāks.

Tomēr daļai cilvēku atkārtota inficēšanās nav izslēgta, brīdina eksperti, uzsverot, ka arī Covid-19 izslimojušajiem ir jāturpina ievērot drošības noteikumi.

Dažiem no atkārtoti inficētajiem ķermenī konstatēta ļoti augsta vīrusa koncentrācija pat bez ārējiem simptomiem, kas nozīmē augstu citu cilvēku inficēšanas risku, skaidro pētījuma vadītāja profesore Sjūzena Hopkinsa.

Zinātnieki turpinās novērot medicīnas darbiniekus vēl 12 mēnešus, lai noskaidrotu, vai imunitāte pret infekciju saglabājas vēl ilgāk.

Tālākajā pētījuma gaitā īpaša uzmanība tiks pievērsta ar jaunās Covid-19 vīrusa variantu inficētajiem, kā arī vakcinēto imunitātes spējām.

Lielbritānijā līdz šim konstatēti vairāk nekā 3,2 miljoni Covid-19 gadījumi, 84 tūkstoši no tiem ar letālu iznākumu.

Visā pasaulē zināmais inficēto skaits sasniedzis 92,9 miljonus, bet mirušo skaits pārsniedz 1,9 miljonus, liecina "Worldometers" dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!