Foto: EPA/Scanpix/LETA

Trešdien Ķīnas Hubei provincē reģistrēti 242 cilvēku nāves gadījumi no koronavīrusu paveida Covid-19. Tas ir vienas dienas rekords un milzīgs pieaugums, ņemot vērā, ka līdz trešdienai bija fiksēts nedaudz vairāk nekā 1100 no slimības mirušo, raksta BBC.

Dienas laikā strauji pieaudzis arī diagnosticēto saslimušo skaits – par 14 840 gadījumiem un šobrīd pārsniedz 60 000. Straujajam pieaugumam gan pie vainas nav vīrusa izplatības palielināšanās, bet fakts, ka Ķīnas provincē, kurā vīruss pirmoreiz parādījās pagājušā gada izskaņā, mainīta definīcija, kā tas tiek definēts.

Pēc definīcijas maiņas un straujā inficēto un mirušo skaita palielinājuma darbu zaudējušas divas augstu stāvošas amatpersonas. Visticamāk, amatpersonas sodītas par panikas celšanu. Jau līdz šim ieslodzījumā nonākušas vairākas personas, kuras izplatījušas informāciju, kas pēc amatpersonu domām cēlušas nepamatotu paniku.

Pagaidām jauno definīciju izmanto tikai viena Ķīnas province, kas nozīmē, ka mirušo un saslimušo skaits "uz papīra" varētu strauji pieaugt, ja tā tiktu pieņemta arī citās provincēs. Citas valstis un nevalstiskās organizācijas jau kritizējušas Ķīnu par to, ka tā atšķirīgi definē, kā tiek diagnosticēta saslimšana, lai mazinātu trauksmi par epidēmiju.

Līdz šim no vīrusa par izārstētiem pasludināti jau vairāk nekā 6060 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!