ASV bezpilota gaisa kuģis "Boeing X-37B" veicis piezemēšanos Kalifornijas aviobāzē Vandenbergā pēc gandrīz divus gadus ilgas uzturēšanās Zemes orbītā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Gaisa kuģis pavadījis orbītā 674 dienas.

Līdz šim praktiski nekas nav zināms par slepenā lidojuma mērķi un tā raksturu, taču tiek pieļauts, ka uz tā ir izvietots izlūkošanas aprīkojums. Iepriekš izvirzīja hipotēzi, ka tā mērķis bija izpētīt Ķīnas orbitālo moduli "Tiangong-1", taču šīs idejas piekritēji no tās ir atteikušies.

ASV gaisa spēku pārstāvji presei pastāstījuši, ka aparāta mērķis ir izveidot vairākkārtēju kosmisko aparātu tehnoloģijas, un šajā lidojumā tiek meklētas iespējas riska mazināšanai, eksperimentiem un konceptu atstrādāšanai.

Iepriekš Pentagons paziņojis, ka bezpilota kuģis domāts vairākkārtējai izmantošanai izlūkošanas mērķiem, ko parasti izpilda satelīti. Atšķirībā no satelītiem, kuriem ir salīdzinoši īss darbības periods, pēc kā tas tiek iznīcināts vai pamests ārpus orbītas, šādus gaisa kuģa tipus var izmantot atkārtoti, ietaupot miljardus dolāru.

Aparāta izstrādes programma startējusi 1999. gadā. Šobrīd tā atrodas Gaisa spēku ātrās reaģēšanas nodaļas pakļautībā.

Kosmosa kuģis, ko Pentagons oficiāli nosaucis par "eksperimentālu orbitālo aparātu", ievests orbītā 2012. gada decembrī. Aparāts veicis jau trešo pēc kārtas orbitālo lidojumu, ceturtais ir ieplānots nākamajā gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!