Foto: DELFI.ee

NATO sestdien atsauca savus darbiniekus no Afganistānas valdības ministrijām pēc tam, kad divus padomniekus no NATO spēkiem nogalināja apšaudē Iekšlietu ministrijā, paziņoja NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) komandieris ASV ģenerālis Džons Allens.

Allens skaidroja, ka drošības apsvērumu dēļ ir nekavējoties ir veicis pasākumus un atsaucis visus ISAF pārstāvju, kas strādā Afganistānas ministriju institūcijās.

"Nosodu šodienas uzbrukumu Afganistānas Iekšlietu ministrijā, kurā tika nogalināti divi mūsu koalīcijas spēku virsnieki, un manas domas un lūgšanas ir ar šodien zaudēto drosmīgo cilvēku ģimenēm un tuviniekiem," teikts Allena sestdien izplatītajā paziņojumā.

"Izmeklējam noziegumu un pārbaudīsim visu informāciju, lai atrastu par uzbrukumu atbildīgo. Uzbrukma īstenotājs ir gļēvulis, kura rīcība nepaliks bez atbildes," piebilda ASV ģenerālis.

"Mēs uzņemamies mūsu saistības par partnerību ar Afganistānas valdībai, lai panāktu mūsu kopīgo mērķi par mierīgu, stabilu un drošu Afganistānu jau pavisam tuvā nākotnē," piebilda ISAF spēku komandieris.

Atbildību par apšaudi Afganistānas Iekšlietu ministrijā uzņēmās islāmistu kaujinieku grupējums "Taleban", sakot, ka tā ir atriebība par islāma svēto rakstu Korāna dedzināšanu amerikāņu militāro spēku bāzē.

Abi bojāgājušie ir ASV militārā kontingenta pārstāvji.

Apšaude Iekšlietu ministrijā notika, kad jau piekto dienu Afganistānā notiek plaši pret ASV vērsti protesti, ko izraisīja islāma svēto rakstu Korāna dedzināšana ASV militāro spēku bāzē šonedēļ.

Sestdien vardarbīgās sadursmēs gājuši bojā vismaz 28 cilvēki. Afganistānas ziemeļu Konduzas provinces galvaspilsētā Konduzā simtiem cilvēku uzbruka Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) vietējās pārstāvniecības mītnei, bet policijai ir izdevies atturēt pūli no iekļūšanas ēka. Afgāņu spēkiem atklājot uguni, gāja bojā trīs demonstranti, bet 50 protesta akcijas dalībniekiem ievainoti.

Jau ziņots, ka ASV prezidents Baraks Obama nosūtījis Afganistānas prezidentam Hamidam Karzajam atvainošanās vēstuli par ASV karavīru veikto islāma svēto rakstu Korāna dedzināšanu. Protesti šonedēļ notikuši daudzviet Afganistānā, un tajos ir vismaz 23 bojāgājušie.

ASV amatpersonas, runājot anonīmi, paziņoja, ka Korāna eksemplāri ASV karavīru rokās nonāca, kad tie tika atņemti ieslodzītajiem ASV vadītajā cietumā Bagramā, kas tiek dēvēts par Afganistānas Gvantanamo cietumu. Cietumnieki tika turēti aizdomās par to, ka viņi izmanto Korāna lapas, lai viens otram rakstītu ziņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!