Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēc Eiropas Savienības (ES) Tiesas lēmuma apturēt Augstākās tiesas tiesnešu pensionēšanās vecuma samazināšanu vairāki Polijas tiesneši pirmdien atgriezušies darbā.

Sešus tiesnešus pie Augstākās tiesas nama pirmdien sagaidīja vairāki desmiti atbalstītāju. Jau vēstīts, ka ES Tiesa piektdien lika Polijai apturēt lēmuma izpildi par Augstākās tiesas tiesnešu pensionēšanās vecuma samazināšanu pirms tiek pieņemts spriedums strīdīgās tiesu sistēmas reformas lietā. Īstenojot pagaidu risinājumu, ES Tiesa lika atjaunot amatos tienešus, kuriem nācās aiziet piespiedu pensionēšanās dēļ.

Reformas ietvaros Augstākās tiesas tiesnešu pensionēšanās vecums tika samazināts no 70 uz 65 gadiem, un tā dēļ jūlijā amatus nācās pamest 23 tiesnešiem. Augstākās tiesas preses pārstāvis sacīja, ka visi tiesneši, domājams, atgriezīsies amatos līdz nedēļas beigām.

Eiropas Komisija vērsās pret Poliju ES Tiesā, skaidrojot, ka ar jauno likumu tiek pārkāptas ES pamatvērtības. Briseles un Varšavas starpā pastāv asas domstarpības kopš 2015.gada saistībā ar pārmetumiem, ka Polijas konservatīvās valdības īstenotās reformas pakļaujot tiesas pārmērīgai politiskai ietekmei.

Polijas valdošā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) skaidro, ka attīra tiesu no korumpētiem tiesnešiem, bet oponenti apgalvo, ka valdība cenšas atbrīvoties no kritiskām balsīm. Varšava arī skaidro, ka atbilstoši ES noteikumiem tiesu varas organizācija ir nacionālo pilnvaru jautājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!