Foto: AP/AFP/Scanpix/LETA

Pēc aresta un gandrīz pusotru gadu ilga apcietinājuma Ziemeļkorejā drīz mirušā amerikāņa Oto Vormbīra vecāki pieprasījusi kompensāciju no Ziemeļkorejas neatkarīgi no tā, vai valsts grasās sadarboties, vai ne. Freds un Sindija Vormbīri tiesā iesnieguši prasību viņiem par labu piedzīt ASV pērn aizturēto balkeri jeb sauskravas vedēju "Wise Honest".

Vairāk nekā 17 000 tonnu smagais balkeris varētu būt daļa no 500 miljonus ASV dolāru lielās kompensācijas, kuru pērnā gada decembrī Ziemeļkorejai sprieda samaksāt ASV tiesa. Ģimene tādējādi vēlas gūt kaut daļu kompensācijas, ņemot vērā, ka Ziemeļkoreja noliegusi jebkādu atbildību par 22 gadus vecā jaunieša nāvi 2017. gada jūnijā.

Vormbīru ziemeļkorejieši aizturēja viņa ceļojuma laikā Phenjanā, apsūdzot studentu propagandas plakāta zādzībā. Viņš teatrālā tiesas procesā arī savu vainu bija spiests atzīt un raudādams apgalvoja, ka to smagi nožēlo. Ziemeļkorejas tiesa 2016. gada martā viņam vienalga piesprieda piecpadsmit gadus darba nometnē.

Jaunietis tika atbrīvots tikai pēc vairāk nekā 17 mēnešu ilga ieslodzījuma slēgtajā komunisma citadelē. Ģimene uzskata, ka viņš ieslodzījuma laikā ticis spīdzināts, kas skaidrotu to, ka jaunietis atbrīvošanas brīdī jau atradās smagā stāvoklī komā un mira vien dažas dienas pēc viņa nogādāšanas ASV.

ASV tiesu praksē ir vairāki gadījumi, kad ar īpašumiem tiek daļēji kompensētas prasības. Pirms diviem gadiem Irānas sankciju pārkāpumu sodi tika nomaksāti, pārdodot Ņujorkas centrā esošu Irānai piederošu debesskrāpi pusmiljarda dolāru vērtībā, atzīmē "Vice".

"Wise Honest" esot otrs lielākais Ziemeļkorejas tirdzniecības kuģis, raksta medijs. Tas tika aizturēts pērn aprīlī Amerikāņu Samoa ūdeņos, ņemot vērā, ka, atbilstoši ASV amatpersonu teiktajam, tas vedis ziemeļkorejiešu ogles, lai, pārkāpjot ANO un ASV sankcijas, tādējādi gūtu līdzekļus kodolprogrammu un raķešu programmu finansēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!