Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turcija ceturtdien pieprasījusi Francijai atvainošanos un apsūdzējusi to viltus ziņu izplatīšanā par incidentu Vidusjūrā.

Francija ir izplatījusi viltus apgalvojumus Eiropas Savienībā (ES) un NATO, paziņoja Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu pēc sarunas ar Vācijas kolēģi Heko Māsu. "Francijai ir mums jāatvainojas," uzsvēra ministrs.

Francija apgalvo, ka Turcijas karakuģis pagājušajā mēnesī pavērsis savu uguns vadības radaru pret Francijas karakuģi, kas gatavojies apturēt kravas kuģi, kas tika turēts aizdomās par ANO noteiktā ieroču embargo Lībijai pārkāpšanu. Šāda radara pavēršana pret Francijas kuģi nozīmētu, ka pret to bija notēmētas Turcijas kuģa raķetes. Turcija šīs apsūdzības noliedza.

Francija ir vairākkārt kritizējusi Turciju par atbalsta sniegšanu vājajai, bet starptautiski atdzītajai Lībijas valdībai, kuras spēki nesen atvairīja konkurējošo spēku uzbrukumu Tripolei. "Mēs sniedzam [Tripoles valdībai] konsultācijas saskaņā ar militārās sadarbības vienošanos," sacīja Čavušolu.

Tripoles valdība apgalvo, ka Francija patiesībā atbalsta feldmaršala Halifas Haftara vadītos Lībijas austrumus kontrolējošos spēkus, ko Francija noliedz. Čavušolu sacīja, ka, īstenojot ANO ieroču embargo, Francija un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE) netiek pakļauti tik stingrām pārbaudēm kā citas valstis, un uzsvēra, ka Haftars nav leģitīms līderis. Haftara spēkus atbalsta Ēģipte, Krievija un AAE.

NATO veikusi iekšējo izmeklēšanu par Vidusjūrā notikušo incidentu, bet avots Francijas armijā, kurš atteicās komentēt izmeklēšanas rezultātus, ziņu aģentūrai DPA šonedēļ apgalvoja, ka aliansei nav bijis nedz laika, nedz līdzekļu, lai veiktu pilnu izmeklēšanu. Māss preses konferencē kopā ar Čavušolu saglabāja neitralitāti šajā jautājumā un aicināja uz dialogu. "Es ticu, ka ir ārkārtīgi svarīgi, lai attiecības starp Franciju un Turciju ir konstruktīvas," sacīja Māss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!