31.decembra pusnaktī Pasaules Tirdzniecības organizācija (PTO) plāno pārtraukt līgumu par tekstilpreču izgatavošanu un tirdzniecību.

Palīdzības organizācijas jau ir nosodījušas šo rīcību, jo tā rezultātā, piemēram, Bangladešā bez darba paliktu vairāk nekā miljons cilvēku.

PTO lēmuma atbalstītāji uzstāj, ka tas paaugstinās produktivitāti un pazeminās izdevumus Rietumvalstu patērētājiem, turklāt radīs jaunas darbavietas Indijā un Ķīnā.

Palīdzības organizācijas aicina industrijas darboņus domāt ne tikai par lielāku peļņu un savu labumu, bet kaut nedaudz parūpēties arī par saviem darbiniekiem. Nabadzīgajās valstīs ir ārkārtīgi grūti atrast darbu, tāpēc nenodarbinātie būs spiesti pelnīt iztiku citos veidos, krasi palielināsies seksa industrijā iesaistīto sieviešu skaits.

Pasaules Tirdzniecības organizācijas pārstāvji ir aprēķinājuši, ka tekstilizstrādājumu industrijas liberalizācijas procesā darbu varētu zaudēt aptuveni 27 miljoni strādājošo.

Vairākas valstis ekonomikas attīstībā paļaujas galvenokārt uz tekstilizstrādājumu eksportu. Piemēram, no visa Bangladešas eksporta kopējā apjoma 85% ir tieši tekstilizstrādājumu eksports, un šajā industrijā nodarbināti aptuveni 1,5 miljoni cilvēku.

Līgumā par tekstilpreču izgatavošanu un tirdzniecību bija noteikts, ka attīstības valstīm pieder lielāka pasaules tirgus daļa, informē BBC.

“Lielākie zaudētāji no jauno tirdzniecības noteikumu ieviešanas būs tādu viegli ietekmējamu valstu kā Bangladešas, Kambodžas, Šrilankas un Nepālas strādnieki,” saka palīdzības organizācijas “Christian’s Aid” pārstāvis.

“Viņiem nebūs iespēju saglabāt savas darba vietas, ja tekstilizstrādājumu industrija zaudēs iepriekš piedāvāto aizsardzību. Mēs bažījamies par to, ka miljoniem cilvēku Jaunais Gads priecīgu pārdzīvojumu vietā nesīs izmisumu un bezpalīdzību.”

Palīdzības organizācijas ir pārliecinātas, ka ietaupījumi šādas rīcības gadījumā būs “minimāli”, savukārt nodarījums Trešās pasaules valstīm – daudzkārt lielāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!