Vācijas policijai pēc Jaungada naktī Ķelnes centrā notikušajiem seksuālajiem uzbrukumiem sievietēm ir jāpārdomā sava darbības taktika, atsaucoties uz Ziemeļreinas-Vestfālenes iekšlietu ministru Ralfu Jēgeru, vēsta raidsabiedrība BBC.

Policijai ir jāpielāgojas faktam, ka vīriešu grupas masveidā ir uzbrukušas sievietēm un jāgarantē, ka nekas tāds vairs neatkārtosies, norādīja ministrs.

"Nekas tāds vairs nedrīkst notikt – ne tikai Ķelnē, bet arī citās lielās pilsētās," BBC citē Jēgeru, kurš turpina, ka varasiestādēm ir jāreaģē uz šādiem uzbrukumiem. Ministrs vienlaicīgi arī brīdināja, ka pret imigrāciju noskaņotas grupas šos uzbrukumus izmanto, lai kurtu naidu pret bēgļiem.

"Tas, kas notiek labējā spārna platformās un forumos ir vismaz tikpat šausmīgs, kā uzbrucēju rīcība," uzsver amatpersona. "Tas saindē mūsu sabiedrības klimatu," viņš papildina. Viņš arī norādīja, ka ir identificēti trīs aizdomās turēti uzbrucēji, bet neviens vēl nav arestēts.

Policijas darbību Ķelnes notikumos iepriekš asi kritizēja Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Maziere.

Pēc Jaungada nakts notikumiem laukumā pie Ķelnes centrālas dzelzceļa stacijas un katedrāles, kur vīrieši no aptuveni 1000 cilvēku liela pūļa aplaupījuši un seksuāli aizskāruši sievietes, policija līdz trešdienai jau saņēmusi vairāk nekā 100 iesniegumus no cietušajiem.

Vismaz trīs ceturtdaļas šo uzbrukumu bijuši seksuāla rakstura, tostarp divas izvarošanas, norāda BBC. Aculiecinieki un upuri ziņojuši, ka uzbrucēji bijuši "Ziemeļāfrikas vai arābu izcelsmes".

Līdzīgi incidenti bijuši arī Hamburgā, kur par uzbrukumiem ziņojušas vairāk nekā 30 sievietes, un Štutgartē, kur fiksēti vairāki uzbrukumi, piebilst BBC.

Par Ķelnes centrā redzēto BBC pastāstīja kāda britu jaunietis, kurš tur sagaidījis Jauno gadu. "Mēs dzirdējām, kā pūļa vidū kliedz un raud sieviete, šķiet, bēgot no ārzemnieka, kurš kliedza pretī un, rādot uz viņu ar pirkstu, vajāja viņu kopā ar saviem biedriem," stāsta aculiecinieks.

"Vēlāk mēs redzējām, kā divi vīrieši pie katedrāles ielenc un aizskar pēc palīdzības saucošas sievietes, kuras centās viņiem pretoties," citē BBC.

Aptuveni 1000 cilvēku lielajā pūlī daudzi bijuši alkohola reibumā un agresīvi, ziņo BBC. Policija sākotnēji atbrīvojusi laukumu, lai novērstu ievainojumu risku no pirotehnikas izstrādājumiem, kurus vīrieši metuši cilvēkos.

Tomēr jauniešu grupas drīz atgriezušās un veikušas desmitiem uzbrukumu vairāku stundu garumā, uz ko vēl ilgi pēc pusnakts nav bijusi gandrīz nekāda redzama vietējo varasiestāžu reakcija, skaidro BBC.

Par to, ka laukumā atļauts atgriezties uzbrucējiem, likumsargus kritizēja iekšlietu ministrs. Tikmēr Ķelnes policijas priekšnieks Volfgangs Albers noraida kritiku, attaisnojoties, ka policisti saskārušies ar "pilnīgi jaunu noziedzības dimensiju".

Policistu arodbiedrības šefs Rainers Vendts savukārt norāda, ka Ķelnes policija nav spējusi pienācīgi attīrīt laukumu nepietiekamu resursu dēļ.

Ķelnes notikumi, kuros aizdomas krīt uz Ziemeļāfrikas un arābu izcelsmes cilvēkiem, ir izraisījuši satraukumu Vācijā, kur pērn ieceļojis vairāk nekā miljons migrantu un bēgļu. Pret imigrācijas kustība "Pegida" un labējā "AfD" paziņoja, ka incidents ir plašās imigrācijas sekas.

Tikmēr Ķelnes mērs argumentēja, ka nav pamats uzskatīt, ka uzbrucēji bijuši bēgļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!