Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas policijas ģenerālmajors Aleksandrs Prokopčuks kļuvis par favorītu uz Interpola prezidenta amatu, lai gan Maskava tiek kritizēta par starptautiskās policijas organizācijas negodprātīgu izmantošanu politisko oponentu vajāšanai, sestdien vēsta britu laikraksts "The Times".

Britu amatpersonas sagaida, ka 56 gadus vecais Krievijas Iekšlietu ministrijas veterāns nākamnedēļ Dubaijā tiks ievēlēts par Interpola prezidentu, raksta avīze.

Vēlēšanas 21. novembrī notiks pēc oktobrī notikušā incidenta, kad pazuda iepriekšējais Interpola prezidents Ķīnas pilsonis Mens Hunvei, kurš vēlāk uzradās Ķīnā, kur tika paziņots, ka pret viņu tiek veikta izmeklēšana par kukuļņemšanu.

Kā norāda "The Times", ja Prokopčuks tiks ievēlēts par Interpola vadītāju, tā būs nopietna Kremļa uzvara, kurš tiek kritizēts par "sarkano cirkulāru" jeb brīdinājumu par starptautiski meklētām personām ļaunprātīgu izmantošanu, lai panāktu savu politisko pretinieku pārvietošanās ierobežošanu vai viņu izdošanu.

Jūnijā Lielbritānijas parlamenta deputātu grupa mudināja panākt, lai tiktu apturēta Maskavas piekļuve Interpola datubāzēm.

Pateicoties Maskavas dalībai Interpola sistēmās, tā vairākkārt pieprasījusi aizturēt Bilu Brauderu, kurš izvērsis kampaņu pret Krievijas cilvēktiesību pārkāpumiem.

Maijā, pamatojoties uz Interpola izplatīto Krievijas aresta orderi, Spānijas policija īslaicīgi aizturēja Brauderu, kad viņš Madridē gatavojās sniegt liecības par korupcijas naudas ieplūšanu šajā valstī.

Brauders izvērsa kampaņu, pieprasot noteikt sankcijas Krievijai, kad viņa jurists Sergejs Magņitskis 2009. gadā tika atrasts beigts Krievijas cietumā.

Ģenerālmajors Prokopčuks no 2006. līdz 2011. gadam bija Krievijas Iekšlietu ministrijas Interpola Nacionālā centrālā biroja priekšnieka vietnieks, bet pēc tam kļuva par tā vadītāju. 2016. gadā ģenerālmajors kļuva ar Interpola viceprezidentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!