Kongo Republikas galvaspilsētā Brazavilā bruņotās sadursmēs starp valdības spēkiem un nemierniekiem ir nogalināti vismaz 17 cilvēki, otrdien paziņoja valdība.

Sadursmju gaitā tika aizdedzināti seši policijas iecirkņi, pašvaldības ēka un divi muitas kontrolpunkti, un apmēram 50 cilvēki tika aizturēti par "teroristu uzbrukumu", informēja valdības preses sekretārs.

Pirmdien notikušajās sadursmēs ir nogalināti "trīs drošības spēku pārstāvji, divi civiliedzīvotāji un 12 uzbrucēji", mikroblogu vietnē "Twitter" paziņoja valdības preses sekretārs Tjerī Mungalla. Viņš piebilda, ka seši drošības spēku pārstāvji un daži civiliedzīvotāji tika ievainoti.

Kongo konstitucionālā tiesa pirmdien apstiprināja, ka prezidenta vēlēšanās 20. martā uzvarējis pašreizējais valsts vadītājs Denī Sasu Ngeso, kurš ir pie varas jau 32 gadus.

Valdība vaino bruņotajās sadursmēs izformētu kaujinieku grupējumu, kas iesaukts par "nindzjām" un piedalījies divos pilsoņkaros deviņdesmitajos gados. Šo kaujinieku līderis protestantu sludinātājs Frederiks Bintsamu ir paudis atbalstu prezidenta vēlēšanu kandidātam Gībrisam Parfē Kolelasam, kurš 20. martā notikušajās vēlēšanās bija otrajā vietā pēc iegūto balsu skaita.

Sasu Ngeso ir bijis prezidents no 1979. līdz 1992.gadam, bet 1997.gadā atgriezās šajā amatā pēc pilsoņkara un uzvarēja prezidenta vēlēšanās 2002. un 2009.gadā.

Ar naftu un koksni bagātajā Kongo ir saspīlēta situācija kopš oktobrī notikuša konstitucionāla referenduma, kas izbeidza prezidenta mandāta ierobežojumu ar diviem termiņiem, ļaujot 72 gadus vecajam Sasu Ngeso atkal kandidēt prezidenta vēlēšanās. Ilggadējā prezidenta kritiķi viņu apsūdz korupcijā un nepotismā un demokrātijas apspiešanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!