Līdz šim nemierīgākā nakts aizvadīta Sentluisas piepilsētā Fērgusonā, kur jaunu grautiņu un laupīšanas vilni izraisīja zvērināto lēmums neizvirzīt apsūdzības policistam, kurš augustā piepilsētā nošāva neapbruņotu melnādaino pusaudzi, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vardarbība bija, "iespējams, daudz sliktāka par sliktāko nakti, kas piedzīvota augustā", kad tika nošauts jaunietis, paziņoja vietējā policija. No ļaužu pūļa puses atskanējuši 150 šāvieni, informē policijas šefs Džons Belmars.

Grautiņi kļuva nekontrolējami, viņš norāda. Lielākā daļa no vismaz desmit aizdedzinātajiem uzņēmumiem ir "pilnībā izpostīti", divas policijas automašīnas "vienkārši izkusušas", raksturo Belmars.

"Es nedomāju, ka mēs bijām nesagatavoti. Bet būšu godīgs, ja vien mēs neievedam šeit 10 000 policistu, nedomāju, ka mēs varam apturēt ļaudis, kas patiešām nolēmuši izpostīt rajonu," stāsta vietējās policijas priekšnieks.

Daļa protestētāju sākuši celt barikādes. Likumsargi nemierniekiem atbildējuši ar asaru gāzi un dūmu granātām.

Vēstīts, ka 9. augustā 28 gadus vecs baltādains policists Dārens Vilsons nošāva 18 gadus veco Maiklu Braunu.

Pusaudža nāve izraisīja Fērgusonā plašus vardarbīgus protestus un Misūri štata gubernators Džejs Niksons uz rasu nemieru pārņemto pilsētu nosūtīja Nacionālās gvardes vienības. Fērgusonā tika izsludināts ārkārtas stāvoklis.

Iepriekšējās izmeklēšanas zvērinātie pirmdien nosprieda, ka Vilsons rīkojies pašaizsardzības nolūkos un nav apsūdzams noziegumā. Lēmums izraisīja nekārtības pie policijas iecirkņa kurā atradās Vilsons. Saniknotais cilvēku pūlis apmētāja iecirkni ar akmeņiem un pudelēm, aizdedzināja policijas automašīnu un izlaupīja tuvumā esošo mobilo telefonu veikalu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!