Foto: AFP/Scanpix
Pēc 147 dienu ilgas dzīves Starptautiskajā kosmiskajā stacijā (SKS) uz zems ir atgriezušies trīs kosmonauti, starp kuriem arī kanādietis Kriss Hadfilds, kurš ilgajā kosmiskajā misijā ir iemantojis pasaules slavu, otrdien vēsta raidsabiedrība "Sky News".

"Neskarts mājās," sociālajā tīklā "Twitter" kosmonauts rakstīja drīz pēc nosēšanās uz zemes, atklājot, ka ir "brīnišķīgi saost un sajust pavasari".

Kopā ar Hadfildu Kazahstānas stepēs otrdienas rītā nolaidās arī amerikānis Toms Maršburns un krievs Romāns Romaņenko.


Hadfilda regulārie ieraksti "Twitter" kontā sniedza līdz šim nebijušu ieskatu SKS ikdienas dzīvē. Astronauts tagad norāda, ka "laimīgi adaptējas pie spēcīgā gravitācijas spiediena".

Televīzijas pārraidītajos kadros bijis redzams, kā "Sojuz TMA 07M" kapsula lēni nosēžas netālu no Žezkazghanas pilsētiņas. Palīdzības komandas steidzās palīgā kosmonautiem izkļūt no šaurās kapsulas. Astronauti smaidīja, sarunājoties ar kosmosa aģentūru amatpersonām un ārstiem, kas pārbaudīja to veselības stāvokli, informē "Sky News".

Hadfilds, kurš misijas laikā bija kosmiskās stacijas komandieris, parādīja uz augšu paceltu īkšķi, pēc tam vīri zvanījuši savām ģimenēm un draugiem, stāsta raidsabiedrība.

53 gadus vecais kanādietis kosmiskās misijas noslēgumā internetā publicēja SKS uzņemtu Deivida Bovija dziesmas "Space Oddity" kaverversiju.

"Ar cieņu pret ģeniālo Deividu Boviju, te ir "Space Oddity", ierakstīta stacijā. Pēdējais skats uz pasauli," internetā rakstīja astronauts. Piecas minūtes ilgais video ātri kļuva par "YouTube" hitu. 

SKS trīs palikušajiem kosmonautiem divu nedēļu laikā pievienosies trīs citi astronauti, norāda "Sky News".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!