Foto: AP/Scanpix
Pēc naktī notikušajām vardarbīgajām policijas un protestētāju sadursmēm trešdien Stambulas Taksima laukumā valda neveikls klusums. Protestētāju pulcēšanās centrā ieradušies policijas papildspēki un laukums ir atvērts satiksmei, vēsta telekanāls "Al Jazeera".

Otrdienas vakarā policija lika lietā ūdens lielgabalus un asaru gāzi, lai izdzenātu jau gandrīz divas nedēļas notiekošo protestu dalībniekus. Tikai dažas stundas pirms tam premjerministrs Redžepa Tajips Erdogans pieprasīja protestus nekavējoties izbeigt.

Taksima laukums ir kļuvis par pret valdību vērsto protestu centrs, kopš policija ar spēku vērsās pret miermīlīgiem demonstrantiem, kas protestēja pret blakus esošā Gezi parka apbūves plāniem.

Trešdienas rītā laukuma ieradušās jaunas policijas vienības, lai nomainītu nakts sadursmju laikā nogurušos policistus un nepieļauti demonstrantu atkārtotu pulcēšanos, ziņo "Al Jazeera". Asaru gāze aizvadītājā naktī šauta arī pa demonstrantiem Gezi parkā, lai gan valdība iepriekš apgalvojusi, ka nevērsīsies pret tur izveidoto protestētāju nometni.


Jau vēstīts, ka pirmās policijas vienības Taksima lakumā ieradās otrdienas rītā. Policija apgalvoja, ka mērķis ir nojaukt barikādes un noņemt protestētāju uz blakus ēkā izkārtos plakātus. Lielāko dienas daļu laukumu pildīja asaru gāzes mākoņi un turpinājās sadursmes.

Iestājoties vakaram, policisti negaidot atkāpās un izvietojās gar vienu laukuma malu, atļaujot tūkstošiem protestētājiem jau 12. nakti pēc kārtas atgriezties demonstrāciju epicentrā.Tomēr neilgi pēc tam policija atkal ķērās pie asaru gāzes un ūdens lielgabaliem.


Policijas ielaušanās Taksima laukumā notiek pēc tam, kad premjers Erdogans piekrita trešdien tikties ar protestu organizatoriem. BBC korespondents Marks Lovens norāda, ka šāds apzināts spēka demonstrējums no valdības puses apdraud gaidāmās sarunas.

Pret valdību vērstie protesti visā valstī sākās pēc tam, kad policija 31. maijā ar spēku vērsās pret miermīlīgiem demonstrantiem, kas Taksima laukumā un tam blakus esošajā Gezi parkā protestēja pret valdības plāniem parka vietā celt tirdzniecības centru.

Sadursmēs ievainoti jau teju 5000 demonstrantu, bet četri cilvēki plašajās nekārtībās gājuši bojā. Vairāki simti arestēti.

Protestētāji ir neapmierināti ar Taisnīguma un attīstības partiju (AKP) un premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību. Tai pārmet mēģinājumus uzspiest sabiedrībai konservatīvas islāma vērtības un ierobežot cilvēku brīvību.

Tikmēr Erdogans protestētājus nosoda, sauc par "ekstrēmistiem" un to organizēšanā vaino opozīciju. "Tie, kas rada ziņas un sauc šos notikumu par "Turcijas pavasari", nepazīst Turciju," uzsver Erdogans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!