Čečenijas līderis Ramzans Kadirovs aicinājis vīriešus aizliegt savām sievām lietot mobilo saziņas servisu "WhatsApp", kad ar tā starpniecību izplatītas ziņas par pretrunīgi vērtētajām jaunas meitenes laulībām ar gados krietni vecāko policijas priekšnieku, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kremļa sabiedrotais nosodīja diskusijas par šīm kāzām. "Ieslēdziet viņas, nelaidiet ārā, tad viņas neko nepublicēs," televīzijā paziņoja Kadirovs. "Pārtrauciet. Uzvedieties kā čečeni. Vīri, izvāciet savas sievietes no "WhatsApp"," viņš turpināja.

Vēstīts, ka Krievijas un ārvalstu mediju uzmanību izpelnījās Čečenijas policijas priekšnieka Nažuda Gučigova, kura vecums, atsaucoties uz dažādiem avotiem, ir 47 vai 57 gadi, laulības ar 17 gadus vecu skolnieci Luīzi Goilabijevu.

Tā ka Gučigovam viena sieva jau esot, kāzas varētu būt Krievijas Federācijas likumu pārkāpums, jo poligāmija Krievijā nav atļauta. Tikmēr svētību policijas vadītāja laulībām devis pats Kadirovs.

Pirms sestdien notikušās kāzu ceremonijas vietējie mediji ziņoja, ka jaunajai līgavai nav bijis atļauts pamest māju, bet viņas ģimenes locekļi saņēmuši draudus.

Pagājušajā nedēļā Kadirovs nosodīja Krievijas medijus par kāzu atainošanu, norādot, ka publikācijas pasūtījuši "kaut kādi liberāļi".

"Meitenes vecāki deva savu svētību laulībām," apgalvoja Kadirovs, turpinot, ka medijos rakstīti meli. Viņš arī uzsvēra, ka "mīlestībai nav vecuma".

Krievijas bērnu tiesību ombudsmens Pāvels Astahovs taisnojās, ka ar šīm laulībām netiek pārkāpti nosacījumi par minimālo vecumu, kāds ir jāsasniedz laulību pretendentiem. Uz jautājumiem par poligāmiju viņš nevēlējās atbildēt.

Komentējot situāciju ar agrajām laulībām Čečenijā, Astahovs skaidroja, ka tā Kaukāzam esot normāla situācija, jo tur it kā "emancipācija un dzimumnobriešana notiek agrāk". Viņš visus aicināja "neizlikties par svētuļiem" un piebilda, ka "ir vietas, kur sievietes jau 27 gadu vecumā ir krunkainas, un atbilstoši mūsu kritērijiem viņām ir zem 50".

Pēdējā replika izsauca vētrainas debates. Astahovam galu galā nācās publiski atvainoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!