Foto: AFP/Scanpix/LETA

Katalonijas separātistu līderi bijuši spiesti atzīt, ka neatkarības pasludināšana ir izgāzusies, un sākusies savstarpēja vainīgo meklēšana.

Piecas dienas pēc Katalonijas parlamenta balsojuma par atdalīšanos no Spānijas un Madrides lēmuma par savas tiešās pārvaldes atjaunošanu reģionā katalāņu civildienesta ierēdņi turpina savu darbu, neizrādot nekādu pretestību pretēji tam, kā tas iepriekš tika sagaidīts.

Tikmēr atceltais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons devies uz Briseli, kur nācis klajā ar aicinājumu neatkarības atbalstītājiem gatavoties "garai distancei", mudinot samierināties ar neatkarības procesa "palēnināšanos", lai izvairītos no nemieriem.

Viņš arī paziņojis, ka pieņem Spānijas premjerministra Marjano Rahoja "izaicinājumu", kas mests Madridei izsludinot Katalonijas reģionālā parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, kuras paredzēts sarīkot 21.decembrī.

"Neatkarības kustība nav palēnināta, tā ir apstājusies," tikmēr izteicies kāds Spānijas valdības pārstāvis Barselonā, kurš gan nav vēlējies atklāt savu vārdu.

Savukārt bijušais Katalonijas uzņēmējdarbības ministrs Santi Vila, kurš pagājušajā nedēļā atkāpās no amata, tādējādi reaģējot uz Pudždemona lēmumu atteikties pašam izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas, apsūdzējis savus kolēģus "naivitātē".

Viņš norādījis, ka Katalonija nemaz nav bijusi gatava, lai sāktu funkcionēt kā neatkarīga republika.

"Kur ir kontrole pār teritoriju, kontrole pār ostām, lidostām, pār transporta vadību?" sarunā ar katalāņu radiostaciju "Rac1" vaicājis Vila. "Mums trūkst nepieciešamās politiskās inteliģences."

Lai gan viņš noliedzis, ka pats būtu maldinājis neatkarības atbalstītājus, bijušais ministrs izteicies, ka "valdībā ir kolēģi, kas izrādījuši savam vecumam pārsteidzošu naivitātes līmeni".

Tajā pašā laikā Vila paziņojis, ka ir gatavs uzņemties Pudždemona pārstāvētās Katalonijas Eiropeiskās demokrātijas partijas (PDeCAT) vadību gaidāmajās vēlēšanās.

Arī Katalonijas Kreisie republikāņi (ERC), kas kopā ar PDeCAT veidoja Madrides atlaisto Katalonijas valdošo koalīciju un kuru līderis Orials Hunkerass ieņēma vicepremjera amatu Pudždemona kabinetā, paziņojuši, ka piedalīsies 21.decembra vēlēšanās, lai gan tieši ERC pārliecināja Pudždemonu spert izšķirošo soli un pasludināt neatkarību.

"Mēs esam demokrātijas čempioni, neviens demokrāts ar mums nevar sacensties," katalāņu televīzijas kanālā TV3 pirmdien paziņoja Hunkerass.

Tikmēr galēji kreisā partija "Candidatura d'Unitat Popular" ("Tautas vienotības kandidāti", CUP), kas arī atbalsta Katalonijas neatkarību, otrdien paziņojusi, ka tai vēl nepieciešams laiks, lai "pārdomātu notikušo", jo partija "saskata institucionālo mehānismu robežu".

Katalāņu separātisti cerēja uz Eiropas Savienības (ES) atbalstu pēc vardarbības, kas tika pieredzēta 1.oktobrī notikušā neatkarības referenduma laikā un pēc divu "musināšanā" apsūdzēto separātistu līderu apcietināšanas, taču velti.

PDeCAT pārstāve Marta Paskāla, raksturojot pašreizējo situāciju, izsaukusies: "Skat, kas gan noticis!?" - starptautiskās atzīšanas nav un katalāņu reģionālā policija klausa Madrides rīkojumiem.

Pieņemoties spēkā neatkarības kustībai, Katalonijas reģionālā valdība pēdējo gadu laikā meklējusi arī ekspertu padomu. Viena no šādām ekspertu padomēm - Nacionālā pārejas perioda konsultatīvā padome - tās sagatavotajā "baltajā grāmatā" jau iepriekš bija brīdinājusi, ka vienpusējas neatkarības pasludināšanas sekmes atkarīgas no spējas pārvaldīt jaunizveidoto republiku.

Savukārt Lielbritānijas Jorkas Universitātes politikas zinātnes pasniedzēja Sandra Leona atzīst, ka separātistiem šobrīd nav skaidra rīcības plāna.

"Ikviens centīsies veidot stāstu par to, kas noticis, sev vislabvēlīgākajā gaismā," norāda Leona. "Bija neatkarības deklarācija, uz kuru daudzi cilvēki lika savas cerības, un gluži negaidīti dažas dienas pēc tam, kad tas noticis, nav skaidra scenārija."

Savukārt kādreizējais Katalonijas reģionālās valdības premjerministrs Hosē Montilja, kas pārstāv sociālistus un iestājas par Spānijas vienotību, otrdien apsūdzējis katalāņu nacionālistus "melos".

Viņi "maldinājuši tautu, viņi to noveduši apjukumā. Viņi pārdeva tautai ko tādu, kas bija meli, kas nebija iespējams," katalāņu televīzijā apgalvojis Montilja. "Kāpēc viņi neuzņemas atbildību? Kur tagad ir Katalonijas republikas pārstāvji?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!