Ēģipte svētdien, 18. janvārī rīko galotņu apspriedi, kurā piedalīsies vairāku Eiropas valstu līderi un ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns, lai mēģinātu panākt ilgstošu pamieru Gazā pēc Izraēlas vienpusēji pasludinātās uguns pārtraukšanas karā ar "Hamas".
Apspriede notiek dienā, kad Izraēla sāka vienpusējo pamieru pēc 22 dienu ilgas ofensīvas pret Gazas joslu, kaut gan kaujinieki jau izšāvuši raķetes uz Izraēlu un sarīkojuši apšaudes ar izraēliešu karavīriem.

Kopš 27.decembra, kad Izraēla sāka savu ofensīvu, lai izbeigtu savu dienvidu rajonu apšaudes ar raķetēm, dzīvību zaudējuši vairāk nekā 1200 palestīniešu.

Apspriedē Ēģiptes kūrortpilsētā Šarmelšeihā būs pārstāvētas Vācija, Lielbritānija, Francija, Itālija, Spānija, Turcija un Jordānija, aģentūrai teica, kāda valdības amatpersona, lūdzot neminēt tās vārdu.

Parīzē Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī kanceleja paziņoja, ka viņš būs apspriedes līdzpriekšsēdētājs kopā ar savu Ēģiptes kolēģi Hosni Mubaraku, kurš mēģina panākt karadarbības izbeigšanu.

Apspriedē piedalīsies arī Vācijas kanclere Angela Merkele un Spānijas premjerministrs Hosē Luiss Rodrigess Sapatero. Merkele, Sapatero un Sarkozī paziņojuši, ka pēc apspriedes viņi dosies uz Izraēlu.

Londonā premjerministra rezidence atteicās apstiprināt, vai Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns būs Šarmelšeihas apspriedes dalībnieku vidū.

Savukārt Itālijas valdība paziņojusi, ka premjerministrs Silvio Berluskoni piedalīsies samitā pirms došanās uz Izraēlu uz sarunām ar šīs valsts varas iestādēm.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns, kurš devies braucienā pa reģionu, lai panāktu pamieru Gazā, no Beirūtas arī apstiprinājis savu piedalīšanos apspriedē. Viņš kā necilvēcīgu nosodīja Izraēlas gaisa triecienu ANO pārziņā esošajai skolai Gazas joslā, kur tika nogalināti divi cilvēki.

Ēģiptes amatpersonas teica, ka Jordāniju pārstāvēs karalis Abdulla II.

Turcijas valdības pārstāvis paziņoja, ka apspriedē piedalīsies prezidents Abdulla Gils, kaut gan ielūgums tika nosūtīts premjerministram Redžepam Tajipam Erdoganam, kurš nevarēs ierasties sakarā ar iepriekš plānoto vizīti Briselē.

Diplomātiskie avoti iepriekš ziņoja, ka palestīniešu prezidents Mahmuds Abass tika ielūgts, taču nepiedalīsies apspriedē, jo viņam sestdienas vakarā bija saruna ar Mubaraku Kairā.

Pēc apspriedes Mubaraks pirmdien dosies uz Kuveitu, lai piedalītos Gazas krīzei veltītajā arābu valstu samitā, kurā acīmredzot atklāsies dalībvalstu domstarpības par konflikta izbeigšanu. Mubaraks pagājušajā nedēļā iesniedza triju punktu priekšlikumu, kā izbeigt Izraēlas ofensīvu pret "Hamas" pārvaldīto Gazas joslu.

Šī iniciatīva aicina nekavējoties pārtraukt uguni un atļaut ievest humāno palīdzību nabadzībā slīgstošajā anklāvā, kā arī izbeigt ieroču kontrabandu starp Ēģipti un Gazu.

Mubaraks sestdien paziņoja, ka Ēģipte "turpinās savus pūliņus, tiklīdz būs panākta uguns pārtraukšana, lai atjaunotu pamieru un atceltu blokādi", ko Izraēla noteikusi kontrolpunktiem uz Gazas joslas robežas.

Pildot starpnieka funkcijas, Ēģipte panāca sešu mēnešu pamieru starp Izraēlu un "Hamas", kas beidzās pagājušajā mēnesī, ievadot postošo Izraēlas iebrukumu šajā teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!