Foto: AP/Scanpix

Somijas finanšu ministrs Aleksandrs Stubs atstās amatu valdībā pēc tam, kad sestdien zaudēja savas konservatīvās Nacionālas koalīcijas partijas vadītāja vēlēšanās.

46 gadus vecais iekšlietu ministrs Peteri Orpo saņēma 441 partijas biedra atbalstu un kļuva par jauno tās vadītāju. Savukārt 48 gadus veco līdzšinējo partijas vadītāju Stubu atbalstīja 361 kongresa dalībnieks.

Nacionālās koalīcijas partijai pašreizējā Somijas valdības sastāvā ir četri ministru portfeļi. Valdības koalīcijā ietilpst arī Centra partija un partija "Īstenie somi".

Somijā ierasti koalīcijas partijas savā starpā sadala ministru portfeļus, un katras partijas vadītājs izvirza kandidātus konkrētu ministru amatam.

Orpo jau iepriekš skaidri pauda, ka gadījumā, ja sestdien uzvarēs partijas vadītāja vēlēšanās, viņš uzņemsies finanšu ministra amatu.

"Orpo tagad izvirzīs jaunus ministrus no savas partijas, iespējams, tas notiks līdz nākamās nedēļas beigām," teica Nacionālās koalīcijas partijas parlamenta frakcijas priekšsēdētājs Arto Satonens, norādot, ka pēc tam jaunos ministrus apstiprinās Somijas prezidents Sauli Nīniste.

Stubs Nacionālās koalīcijas partiju vadīja kopš 2014. gada. Somijas premjerministrs viņš bija no 2014. gada jūnija līdz 2015. gada aprīlim, kad parlamenta vēlēšanās zaudēja pašreizējā premjera Juhas Sipilas vadītajai Centra partijai.

Reiz Somijas populārākais un dinamiskākais politiķis, kurš pazīstams ar savu atlētisko tēlu un aktivitāti sociālās saziņas vietnēs, pēdējo gadu laikā Stubam ir bijušas grūtības iegūt atbalstu dzimtenē laikā, kad tās ekonomika piedzīvo lejupslīdi.

Novērotāji uzsver, ka tiek apšaubītas viņa vadības spējas un interese par iekšpolitiku.

Savukārt Orpo ir populārs Nacionālās koalīcijas partijā. Viņš tiek uzskatīts par piezemētu politiķi, kurš ieguvis atzinību par iedarbīgo rīcību iekšlietu ministra amatā saistībā ar bēgļu krīzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!