Otrdien Sietlā ASV oficiāli sākās Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) tirdzniecības ministru konference.
Tomēr šā saieta atklāšana aizkavējās par piecām stundām, jo Sietlā noteikts ārkārtas stāvoklis un komandantstunda pēc vardarbīgām sadursmēm starp policiju un demonstrantiem, kuri centās izjaukt PTO četru dienu sarunas.

PTO ģenerāldirektors Maiks Mūrs izteica nožēlu par notiekošo, tomēr pauda pārliecību, ka šī konference, kurā piedalās 135 pasaules valstu pārstāvji, beigsies ar panākumiem.

"Es piekrītu paustajai kritikai par PTO darbību, tomēr neakceptēju viedokli, ka PTO nav demokrātiska organizācija," paziņoja Mūrs saistībā ar notiekošajām demonstrācijām, kuru dalībnieki apgalvo, ka PTO ignorē sabiedrības uzskatus jautājumos, sākot no cilvēktiesībām līdz dabas aizsardzībai.

PTO vadītājs norādīja, ka neiebilst pret "mierīgiem protestiem, kas bieži vien bija impulss nozīmīgām reformām un sociāliem sasniegumiem".

Pēc Mūrā vārdiem, PTO ir jauna organizācija un "mūsu kritiķiem dažkārt ir taisnība", tomēr PTO un citas starptautiskās organizācijas ir vitāli nozīmīgas, lai saglabātu mieru pasaulē, stabilitāti un demokrātiju.

Vašingtonas štata varas institūcijas izsludināja ārkārtas stāvokli pēc vardarbīgām sadursmēm, kas vienas dienas laikā pārvērtušas pilsētas centru, kur vajadzēja notikt PTO atklāšanas ceremonijai, par karadarbības zonai līdzīgu vietu. Pretojoties policijai, tūkstošiem protestētāju izmantoja asaru gāzi un gumijas lodes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!