Foto: AFP/Scanpix

Tunisija veidos jaunu, bezpartejisku valdību, kura strādās līdz nākamajām vēlēšanām, sola premjerministrs Hamadi Džebali. Paziņojums nācis klajā pēc trešdien notikušās opozīcijas politiķa slepkavības, kurai sekoja ielu protesti un opozīcijas koalīcijas paziņojums par savas darbības parlamentā apturēšanu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Hamadi ar paziņojumu nāca klajā trešdienas vakarā, kad vairākās valsts pilsētās izcēlās ielu protesti, reaģējot uz no rīta notikušu populārā opozīcijas politiķa Šokri Belaida slepkavību.

Televīzijas uzrunā premjers skaidroja, ka ir nolēmis veidot kompetentu valdību, nešķirojot dalībnieku partejisko piederību. Ministriem būtu mandāts strādāt līdz nākamajām vēlēšanām, kuras jāsarīko iespējami īsākā laikā, norādīja Džebali.

Pret islāmistiem noskaņoto Belaidu ar vairākiem šāvieniem nogalināja pie viņa mājas Tunisijas galvaspilsētā Tunisā, kad viņš devies uz darbu. Tā valstī bija pirmā politiskā slepkavība, kas notikusi pēc Arābu pavasara sacelšanās 2011. gadā.

Belaida bija atpazīstams oponents mēreno islāmistu vadītajai valdībai, kas pie varas nāca pēc 2011. gada oktobra - pirmajām parlamenta vēlēšanām pēc Arābu pavasara nemieriem. Sestdien Belaida apsūdzēja islāmistu partiju "Ennahda", ka tās algotņi uzbrukuši politiķa pārstāvētās Demokrātisko patriotu partijas sanāksmē. Iepriekš izjuka "Ennahda" un opozīcijas sarunas par koalīcijas paplašināšanu, padziļinot politisko krīzi.

Pēc slepkavības pilsētas ielās izgāja opozīcijas atbalstītāji, pieprasot valdību atkāpties un aicinot cilvēkus uz jaunu revolūciju. Nemieros galvaspilsētā trešdien gāja bojā 46 gadus vecs policists, vēsta BBC. Savukārt opozīcijas koalīcija "Tautas fronte" paziņoja, ka aptur savu dalību parlamentā.

Tunisijas premjerministrs Džebali nosodīja Belaida slepkavību, sakot, ka tas ir terorakts pret Tunisiju.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka vairāk nekā divus gadus pēc bijušā valsts diktatora Zinelabidina ben Ali gāšanas Tunisijā arvien pieaug vardarbība, ko vairo politiskās un sociālās nesaskaņas. Vairākas opozīcijas partijas un arodbiedrības ir apsūdzējušas islāmiskos spēkus par sadursmju un uzbrukumu opozīcijai rīkošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!