Foto: AP/Scanpix
Spēcīgā taifūna "Haijans", kurš Filipīnās laupījis ap 10 000 dzīvību, postījumi radījuši valstī "pilnīgu vājprātu", atsaucoties uz Filipīnu Sarkanā Krusta vadītāju, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Haijans", kas tiek raksturots kā gada spēcīgākā vētra, kā arī viena no stiprākajām, kas jebkad skārusi sauszemi, Filipīnas sasniedza piektdien, savā ceļā nolīdzinot ēkas un laupot tūkstošiem dzīvību. Pirmdien tā ir sasniegusi Vjetnamu, bet nu jau ar krietni mazākiem vēja ātrumiem.

Vētra Filipīnās ir skārusi četrus miljonus cilvēku, no kuriem daudzi tagad palikuši bez pārtikas, pajumtes un dzeramā ūdens. Ir sākusies starptautiska palīdzības organizēšana, bet dažas pilsētas un ciemi joprojām nav sasniedzami.

"Pašlaik te ir pilnīgs vājprāts, bet, cerams, paliks labāk, arvien vairāk un vairāk palīdzībai sasniedzot reģionu," stāsta Filipīnu Sarkanā Krusta vadītājs Ričards Gordons. "Te ir ļoti daudz cietušo, visapkārt ir daudz mirušo, lieli postījumi," viņš raksturo.

Vēl vairāk postījumu varētu atklāties tikai tagad, kad ir attīrīti ceļi un palīdzības sniedzēji varēs sasniegt visas stihijas skārtās vietas, viņš paredz.

Kā "pilnīgu iznīcību" ar pazudušām "veselām piekrastes daļām" un lieliem kokiem, kas "izrauti kā sērkociņi", ainu Filipīnās raksturo palīdzības organizācijas "Oxfam" darbinieki.

Jau vēstīts, ka "Haijans", kas ir viens no spēcīgākajiem taifūniem, kas brāzies pāri pasaulei, Filipīnas sasniedza piektdien. Sestdienas rītā taifūns virzījās uz Vjetnamas pusi un tika sākta iedzīvotāju evakuācija un jau slēgtas vairākas skolas un sabiedriskās iestādes. Pēc meteorologu prognozēm, "Haijans" valsts piekrasti sasniegs svētdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!