Foto: Reuters/Scanpix

ASV nekavējoties nosūtīs papildu 750 karavīrus uz Irāku, paziņojis Pentagons, šādi reaģējot uz proirāniski noskaņotu protestētāju uzbrukumu Savienoto Valstu vēstniecībai Bagdādē.

"Šī dislokācija ir piemērota piesardzības rīcība, atbildot uz pieaugušo draudu līmeni pret ASV personālu un objektiem, kā, piemēram, to, ko mēs redzējām [otrdien pie vēstniecības] Bagdādē," teikts ASV aizsardzības ministra Marka Espera paziņojumā.

Paredzams, ka 750 ASV karavīri ieradīsies Irākā no Kuveitas.

Pentagons arī paziņoja, ka nosūtīs vēl apmēram 3000 karavīru uz Tuvo Austrumu reģionu. Pēc amatpersonu neoficiāli teiktā, šie karavīri tiks izvietoti Kuveitā.

Jau vēstīts, ka tūkstošiem saniknotu protestētāju otrdien, 31. decembrī, ieradās pie ASV vēstniecības Bagdādē, reaģējot uz nesenajiem ASV uzlidojumiem Irānas atbalstītā šiītu paramilitārā grupējuma ""Hezbollah" brigādes" ("Kataib "Hizbollah") mērķiem Irākas rietumos, kuros zaudēja dzīvību vismaz 25 kaujinieki.

Protestētāji pārrāpās nocietinātajam mūrim ap vēstniecības teritoriju, kā arī izgāza vārtus. Vairāki desmiti cilvēku piekļuva galvenajai vēstniecības ēkai līdz aptuveni 200 metru attālumam, taču nespēja tikt pāri nākamajam mūrim.

Kā ziņu aģentūrai AP pastāstījis kāds vēstniecības darbinieks irākietis, vēstniecības kompleksa apsardze izvedusi daļu darbinieku pa citiem vārtiem, bet citi evakuēti helikopteros.

ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka par protestētāju uzbrukumu vēstniecībai būs jāatbild Irānai.

"Viņi [Irāna] samaksās ļoti lielu cenu! Tas nav brīdinājums, tie ir draudi," tviterī ierakstīa Tramps.

Tomēr vēlāk uz žurnālistu jautājumu, vai viņš paredz ASV karu ar Irānu, Tramps atbildēja noliedzoši.

ASV 29. decembrī paziņoja, ka veikušas uzbrukumus pieciem šiītu kaujinieku grupējuma ""Hezbollah" brigādes" mērķiem Sīrijā un Irākā, un šajos triecienos nogalināti 25 un ievainoti 50 grupējuma kaujinieki. Vašingtona vaino grupējumu 27. decembrī notikušajā raķešu uzbrukumā Irākas armijas bāzei netālu no Kirkūkas. Uzbrukumā tika nogalināts ASV armijas līgumdarbinieks un ievainoti vairāki ASV un Irākas karavīri.

Irākas grupējums ""Hezbollah" brigādes" nav saistīts ar Libānas kaujinieku grupējumu "Hezbollah", bet abus grupējumus atbalsta Irāna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!