Foto: AP/Scanpix

Japānas atomenerģijas aģentūra no pirmā uz trešo paaugstinājusi kodolincidenta draudu līmeni, kas izsludināts pēc pirmdien konstatētās augsti radioaktīva ūdens noplūdes no Fukušimas AES, vēsta raidsabiedrība BBC.

Draudu līmenis no pirmās pakāpes "anomālija" paaugstināts uz trešo pakāpi "nopietns incidents". Līmeņa paaugstināšana pēc starptautiskās septiņu baļļu skalas vēl jāapstiprina Starptautiskajai Atomenerģijas aģentūrai (IAEA).

Tāpat pastāv bažas, ka radioaktīvais ūdens varētu būt noplūdis arī no citām uzglabāšanas cisternām.

Vismaz 300 tonnu radioaktīvā ūdens noplūšana augsnē no 2011. gada zemestrīcē un cunami cietušās Fukušimas AES dzesēšanas sistēmas uzglabāšanas cisternas konstatēta pirmdien. Tā bija pirmā reize kopš 2011. gada katastrofas, kad Japānā tika izsludināts kodolincidents.

Noplūdušais ūdens izstaro 100 milizīvertu starojumu stundā, kas pārsniedz maksimālo ikgadējo devu, ko drīkst saņemt kodolindustrijas darbinieks Japānā.

Atomelektrostacijas operatorkompānijai "Tokyo Electric Power Company" (TEPCO) ir uzdots novērst noplūdi un noņemt piesārņoto augsnes slāni. Ārpus AES teritorijas nozīmīgas radiācijas līmeņa izmaiņas līdz šim nav novērotas, norāda amatpersonas.

Fukušimas AES kopš cunami, kas bojāja tās dzesēšanas sistēmas, izraisot reaktoru kušanu, regulāri piedzīvo dažādus incidentus un ūdens noplūdes no dzesēšanas sistēmas. Pilnīgai avārijas seku likvidēšanai būs nepieciešami daudzi gadi.

2011. gada zemestrīcē un cunami gāja bojā vairāk nekā 20 000 cilvēku.
Japānu uzreiz pēc postošā cunami un divus gadus vēlāk fotogrāfijās var apskatīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!